FRANCOIS HOLLANDE:

'Neki ne mogu razumjeti slobodu govora jer je nemaju'

17.01.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande branio je u subotu slobodu govora, jednu od 'vrijednosti' Francuske, dan nakon žestokih prosvjeda u brojnim muslimanskim zemljama koji su osuđivali karikature proroka Muhameda objavljene u novom broju satiričnog časopisa Charlie Hebdo

'Francuska ima načela i vrijednosti a među tim vrijednostima je upravo sloboda govora', naglasio je francuski predsjednik podsjećajući da je Francuska 'te zemlje podržala u borbi protiv terorizma'.

'Mislim na zemlje koje ponekad ne mogu razumjeti što je sloboda govora jer je nemaju. Ali te smo zemlje podržali u borbi protiv terorizma i želim im izraziti solidarnost ali istodobno Francuska ima načela i vrijednosti a upravo to je sloboda govora', dodao je on.

Žestoki prosvjedi okupili su veliki broj ljudi u nekoliko zemalja poput Pakistana, Malija, Nigera (gdje su u prosvjedima četiri osobe poginule a 45 ih je ozlijeđeno), Alžira i Senegala. Prosvjednici su osudili objavljivanje novog broja Charlie Hebdoa s prorokom Muhamedom na naslovnoj stranici, prvog nakon terorističkog napada na uredništvo lista u Parizu prošlog tjedna.