MINISTAR MATIĆ O MAMIĆU U RATU

'Neka mi donesu sve metke koje su ispalili, ja ću ih sve pojesti'

05.04.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić odgovorio je Zdravku Mamiću koji je jučer u Večernjem listu zajedno sa svojim zapovjednikom iz 1991. demantirao ministrovu tvrdnju da je bio u 'minhen bojni'. Matić poručuje: 'Volio bih da mi takvi dragovoljci donesu sve metke koje su ispalili, ja ću ih sve pojesti'

'Na žalost, priče koje sam '91. čuo u Vukovaru pokazale su se točnima, da su pripadnici satnije Ban Josip Jelačić bili opremljeni najboljim odorama i naoružanjem, o kakvom mi možemo samo sanjati. Od jutra primam pozive ogorčenih branitelja koji govore kako je Zdravko Mamić definitivno učinio sprdačinu od Domovinskog rata i pojma dragovoljac, kojim im se sada zgadio. O tome mi pričamo već 20 godina', reakcija je ministra branitelja Predraga Matića na tekst objavljen u jučerašnjem Večernjem listu, u kojem Zdravko Mamić tvrdi da nije pripadnik 'minhen bojne' već dragovoljac Domovinskog rata.

'Objava Registra branitelja svakim se danom sve više pokazuje kao sjajan potez. Osim što u pola milijuna branitelja imamo one koje ćemo morati izbaciti, sad smo se uvjerili da, osim pukovnika Ive Sanadera i brigadirke Jadranke Kosor, tamo nisu evidentirani svi naši ratni junaci. morat ćemo sve poduzeti da ih upišemo', kaže ministar Matić ne skrivajući silnu ogorčenost. Iznenađen je i otkrićem da osim 'minhen bojne' postoje i neke druge fantomske postrojbe, konkretno, 'satnija Ban Josip Jelačić' koja je, kako kaže, ratovala na potezu: istočni front kod Gradske kavane, zapadni front kod zgrade Name, u punoj dužini od stotinu metara.


Također, ministar je posebno ogorčen i na Slavka Marića, policajca iz Sesveta, koji se u tekstu predstavio kao Mamićev ratni zapovjednik. Zbog takvih 'zapovjednika' danas u Registru imamo 60.000 spremačica, tajnica i logističara koji su potezom jednog pera postali hrvatskim braniteljima i dragovoljcima. Ako se svojim iskazom o Mamiću ogrebao za koju ulaznicu za Dinamovu utakmicu, mogao se obratiti u Ministarstvo, mi bismo je za njega nabavili i financirali', kaže ministar Matić, dodajući kako bi jako volio vidjeti ratni put Zdravka Mamića i Slavka Marića, 'milicajca koji je 90-ih samo promijenio grb na kapi'.

'Volio bih da mi takvi dragovoljci donesu sve metke koje su ispalili, ja ću ih sve pojesti. Neka mi ih ne daju rukom, nego ih ispale iz puške', kaže ministar Matić, koji nije ostao dužan ni Tomislavu Marčinku, direktoru za Odnose s javnošću NK Dinama.

'Oduševljen sam tom vrstom uvlačenja, takvom se taktikom mogao '91 neprijatelju uvući duboko u njegove redove, dalje čak i od Novog Sada, u kojem je stolovao kao direktor', kazao je ministar Matić, pa dodao da ovime zaključuje svaku daljnju polemiku na temu Zdravka Mamića.

Na ovu su se temu oglasili i splitski specijalci. 'U njihovo ime, i u svoje osobno, mogu reći da smo duboko povrijeđeni tvrdnjom da je Zdravko Mamić pripadao 'najjačoj interventnoj policijskoj ekipi u državi'. Naime, zna se dobro tko se može prepoznati u tom opisu: samo Antiteroristička jedinica Lučko i postrojbe Specijalne policije po hrvatskim gradovima, a Zdravko Mamić tamo nije ratovao', kaže Kristian Petric, pripadnik specijalne jedinice policije BATT Split, pod čijom je kapom proveo rat i poraće od 1991. do umirovljenja 2000. godine.

'Mamić je povrijedio sve nas specijalce, osobito one koji su poginuli u Domovinskom ratu noseći na desnom ramenu znak munje, što je simbol specijalaca i naša svetinja. Ja sam 1992. ranjen na Kupresu, odakle je Mamić podrijetlom, i ne sjećam se da sam ga tamo vidio', kazao je splitski specijalac, dodajući da su ga tijekom jučerašnjeg dana kontaktirali brojni suborci, svi u čudu zbog specijalne postrojbe o kojoj nitko nikada nije čuo ni riječi.