sreća u nesreći

Negativni nalazi testova na koronovirus 14 djelatnika bolnice Dubrovnik

20.03.2020 u 19:49

Bionic
Reading

Negativni su nalazi briseva 14 djelatnika Opće bolnice Dubrovnik koji su preventivno testirani na koronavirus jer su bili u kontaktu s prvozaraženom 54-godišnjom spremačicom iz Zračne luke Dubrovnik, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite. Ranije u petak županijski Stožer objavio je kako je nalazima potvrđeno da je negativno i prvih 18 djelatnika bolnice.

Prvozaraženoj 54-godišnjoj spremačici u Zračnoj luci Dubrovnik, posljednji radni dan na aerodromu bio je 7. ožujka, a u dubrovačku bolnicu primljena je 14. ožujka.

Pozitivan rezultat stigao je 19. ožujka nakon preventivnog nalaza, budući da zaražena prilikom prijema u bolnicu nije tretirana kao sumnjiva na koronavirus, jer za to nije bilo indikacija po smjernicama nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

Djelatnici bolnice u kontaktu s njom imali su zaštitnu opremu i poduzete su sve potrebne mjere. Od trenutka ulaska u bolnicu bila je u izolaciji, a napustila ju je jedino pri odlasku na pregled rentgenom, u pratnji zdravstvenog osoblja. Budući da joj se situacija blago pogoršavala njezin je nalaz iz predostrožnosti poslan na analizu te je na koncu bio pozitivan na koronavirus.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić naglasio je da se istražuje gdje se zarazila, a da je vrlo moguće da se to dogodilo u dubrovačkoj zračnoj luci. „Obradili smo sve njezine bliske kontakte u Zračnoj luci i sa zdravstvenom služnom, dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara. Svi su oni obaviješteni, dio ih je i testiran, i u samoizolaciji su. Ako iskažu simptome testirat će se, ali zasad nemamo takvih najava", rekao je Lakić te dodao kako se nastoji smanjiti mogućnost širenja bolesti s ciljem manjeg opterećenja zdravstvenog sustava. "Logično je očekivati još zaraženih. Bitno se pridržavati svih mjera o higijeni i socijalnom distanciranju", napomenuo je Lakić.