LADONJIN KANDIDAT ZA ŽUPANA

Nefat obećao eReferendum do lipnja 2015!

22.04.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Ladonjin kandidat za župana Bruno Nefat založio se za uvođenje neposrednog odlučivanja građana o svim bitnim pitanjima u Istarskoj županiji, i to putem eReferenduma koji, ukoliko ga građani izaberu, kani uvesti najkasnije do lipnja 2015.

'U moj program ugradio sam i uvođenje eReferenduma, zasnovanog na dostupnim informatičkim tehnologijama, a prilagođenog svim dobnim skupinama', kazao je, napomenuvši kako uvođenje eReferenduma ne bi trebalo biti skupo ako se cijeli sustav postavi tako da u njemu sa 30 posto sudjeluje i lokalna samouprava, čime se stvara i osnova za pokretanje lokalnih e-referenduma.

'U tom slučaju, uspostava cijelog sustava u županiji, za sve birače, iznosila bi između 1 i 1,5 milijuna eura', kazao je Nefat, dodajući da se taj iznos može osigurati u dvije financijske godine.

Napominje da bi predmet eReferenduma trebala biti sva pitanja važna za funkcioniranje i razvoj Istarske županije, poput proračuna, statuta, prostornog plana i strategije razvoja županije te sva zaduženja i udjeli u financiranju drugih projekata veći od pet posto proračuna, zatim zdravstveni i školski standard iznad obaveznog, kao i odluke o naknadama, porezima koje dijelom regulira područna samouprava.

Prema prijedlogu Ladonjinog kandidata za župana, građani bi mogli glasati putem interneta, s računala ili mobilnih uređaja, odnosno na zasebnim info-punktovima, potencijalno čak i na bankomatima, čime bi se, osim brze obrade pristiglih rezultata, postiglo i masovno sudjelovanje građana u neposrednom odlučivanju te legitimnost donesenih odluka.

'Održavanje sustava je toliko jednostavno da se njegova uspostava isplati unutar jednog mandatnog razdoblja, uzimajući u obzir koliki su procijenjeni troškovi provedbe standardnog referenduma, po sadašnjim propisima. Stoga, ako mi bude dana prilika, obvezujem se na uspostavu i testiranje sustava eReferenduma u županiji prije isteka prve dvije godine mandata', poručuje biračima Nefat