PETIR O UHIĆENJIMA U BIH

'Nedopustivo je da se ovo događa bez prethodne obavijesti Hrvatskoj'

04.11.2016 u 16:46

Bionic
Reading

U povodu uhićenja 10 nekadašnjih pripadnika HVO-a u Orašju u Bosni i Hercegovini reagirala je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijane Petir koja je iskazala duboku zabrinutost te je najavila da će o uhićenjima izvijestiti institucije Europske unije

'Uhićeni imaju i hrvatsko državljanstvo te su samim time i državljani EU-a te je stoga nedopustivo da se ovakva uhićenja događaju bez prethodnog obavještavanja hrvatskih institucija', smatra Petir. Hrvatski branitelji, koji su branili svoja ognjišta u legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu, nastavlja dalje, uhićeni su na temelju dvojbenih dokaza i lažnih ili kontradiktornih svjedočenja.

'Hrvatska je dužna štititi sve svoje državljane i izvan svojih granica, a posebnu brigu dužna je voditi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su tamo konstitutivni narod. Optužnice koje nemaju nikakvu pravnu osnovicu, nego isključivo političku dimenziju razračunavanja s hrvatskim braniteljima i hrvatskom državom, a koje se ispisuju u Beogradu i Sarajevu ne smiju proći bez adekvatne reakcije i akcije svih nadležnih hrvatskih institucija', smatra Petir.

Europarlamentarka smatra da je potrebno prije svega koordiniranim aktivnostima Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva pravosuđa prikupiti sve podatke o hrvatskim braniteljima koji bi se potencijalno mogli naći u sličnoj situaciji, obavijestiti ih o tome i raditi na njihovoj zaštiti.