ZMAJLOVIĆ NE POPUŠTA

'Neću srljati u Nacionalnu parkovnu agenciju bez analize'

05.06.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode raspravio je danas Zakon o zaštiti prirode, no nije uspio donijeti stajalište o njemu. Naime, rezultat glasovanja bio je pet glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan, a za prolaz za Zakon je ruke moralo dignuti više od polovice nazočnih članova Odbora, minimalno njih šest

'U javnosti se najviše govorilo o jednoj stvari koja nije presudna za očuvanje biološke raznolikosti i prirode, a to je osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Svi se slažemo da treba unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima i postoje dva smjera kojima se tome može napraviti -  ili kroz poboljšanje postojećeg sustava ili kroz veću reformu i osnivanje jedne agencije. Nisam spreman da srljamo u osnivanje Nacionalne parkovne agencije, i to bez analize, a samo zato što smo se sjetili pametnog naziva za tu instituciju. Srljanje je i rizik osnivati agenciju bez da promislimo kako će ona funkcionirati', odgovorio je tako ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović svojoj prethodnici Mireli Holy koja je tijekom rasprave o Zakonu o zaštiti prirode još jedno zatražila osnivanje Nacionalne parkovne agencije.

Prebrojavanje glasova i u Saboru

Iako je prebrojavanje glasova bilo popularno posljednjih dana u smislu rezultata lokalnih izbora, prebrojavanjam glasova bavio se i Odbor za zaštitu okoliša i prirode. Naime, kod izglasavanja Zakona o zaštiti prirode prvotni rezultat je bio četiri glasa za, četiri protiv i jedan suzdržan. Predsjednik odbora Branko Bačić već je zaključio da Odbor nije donio stajalište, a onda je netko reagirao da glasovi nisu dobro zbrojeni. Opet se išlo u glasovanje, a rezultat je bio pet glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan. No Bačićev zaključak ostao je isti jer je za prolaz Zakon trebao dobiti više od polovice glasova nazočnih članova Odbora.

Naime, na konačan prijedlog Zakona o zaštiti prirode podnijela je čak 14 amandmana, od čega ih se polovica odnosi na osnivanje Nacionalne parkovne agencije. 'Osim što imate kvalitetne politike, morate imati i financijske instrumente kojima ćete realizirati te politike. SDP je i tijekom vremena kada je bio u opoziciji predstavio reformu ovog područja i uvijek smo govorili o Nacionalnoj parkovnoj agenciji. Apeliram još jednom da razmotrite ugrađivanje mojih amandmana, jer zakon može biti dobar, ali neće biti provediv ako nemate dobar financijski instrument', kazala je Holy

Podsjetimo, Mirela Holy još je prije mjesec i pol najavila da će izaći iz SDP-a ako ne bude prihvaćen njen amandman o osnivanju Nacionalne parkovne agencije. Naime, u Zakonu je ostavljena mogućnost osnivanja agencije, no ne i obveza, što Holy traži. Još ranije apelirala je na poštivanje Plana 21 u kojem se spominje osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Isticala je pritom kako bi, ostankom u SDP-u ako se prihvati Zakon bez obveze osnivanja agencije, ugrozila vlastitu političku vjerodostojnost, ističući da je Plan 21 bio zamišljen kao ugovor s građanima te u tom smislu i obveza Vlade da ga ispoštuje.

Hoće li te svoje riječi i ispuniti, vidjet će se tek nakon saborske rasprave i glasovanja, na kojem će na red doći i njeni amandmani.