ivan anušić

'Neće biti velike koalicije protiv HDZ-a u Osijeku, a lošiji rezultati u dijelovima Vukovarske županije rezultat su previranja u županijskom ogranku'

23.05.2021 u 12:50

Bionic
Reading

HDZ-ovo Ivan Anušić prije tjedan dana obranio je dužnost župana Osječko-baranjske županije već u prvom krugu sa 61,8 posto osvojenih glasova, a u intervjuu za Večernji list komentirao je situaciju u glavnom gradu županije Osijeku, problemima s kojima se HDZ suočava u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji te koga bi članovi i simpatizeri stranke trebali podržati u drugom krugu izbora u Zagrebu

U Osijeku se HDZ-ov kandidat Ivan Radić u drugom krugu za gradonačelničku fotelju bori s Berislavom Mlinarevićem, kojeg podupiru Domovinski pokret i Most. Unatoč Radićevoj prednosti iz prvog kruga, dobio je 38,7 posto prema Mlinarevićevih 19,6, pojavile su se špekulacije o okupljanju velike koalicije protiv HDZ-a. Na pitanje može li Mlinarević, odnosno Domovinski pokret, okupiti takvu koaliciju, Anušić kaže da ne može.

'Ne može, jer mi već imamo stabilnu većinu u Gradskom vijeću, a već u prvom krugu lokalnih izbora naša lista na županijskoj razini ima natpolovičnu većinu, tako da ne vidim mogućnost ni prostor za veliku koaliciju protiv HDZ-a', odgovara Ivo Anušić u intervjuu za Večernji list.

Anušić je komentirao i činjenicu da u susjednoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj, HDZ nije dobio župana u prvom krugu, za razliku od svih ostalih slavonskih županija, a u gradovima i općinama rezultati su slabiji nego što su bili 2017. i to zato što su HDZ-ove kandidate većinom nadjačali bivši članovi stranke.

'Mislim da su se previranja u vukovarsko-srijemskom HDZ-u dogodila u vrijeme uoči lokalnih izbora i da je to jedan od razloga zašto u nekim gradovima i općinama bilježimo lošije rezultate. No, pred nama je drugi krug i za gradonačelnika Vukovara i za župana Vukovarsko-srijemske županije i vjerujem da će naši kandidati ostvariti pobjednički rezultat. Da bismo mogli relevantno komentirati izborne rezultate na razini Hrvatske, morat ćemo pričekati drugi krug. Neke općine, gradovi ili županije imali su slabiji rezultat, dok su recimo neki imali puno bolji i kvalitetniji rezultat pa kada to rezimiramo, možemo biti zadovoljni prvim krugom jer smo praktički zadržali isti broj jedinica lokalne samouprave za koje smo odgovorni', rekao je Anušić.

  • +3
Ivan Anušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Među ostalim, odgovarao je i na pitanje hoće li HDZ-ovi birači u Zagrebu glasati za Miroslava Škoru u drugom krugu ili će mu vratiti za to što nije podržao HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora.

'To je ironija sudbine koja je dočekala Škoru. No odgovorna, savjesna i dugoročna politika ne funkcionira tako kako je to radio Miroslav Škoro na predsjedničkim izborima. Mislim da će od dva loša kandidata u drugom krugu u Zagrebu birači HDZ-a ipak glasati za svjetonazorski bližu opciju. Ne mogu se i ne želim miješati u to tko će kako glasati za gradonačelnika Zagreba jer će onaj koga Zagrepčani izaberu biti njihov gradonačelnik iduće četiri godine, a ne moj.