SVAĐA ŠEKSA I SDP-OVCA

'Ne vjerujem ništa Grbinu, on je Milanovićev trbuhozborac!'

21.11.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Saborski odbor za Ustav donio je odluku o otvaranju javne rasprave o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava RH. Rasprava će započeti već danas na internetskoj stranici Hrvatskog sabora i trajat će šest dana. Predzadnji dan javne rasprave, sljedećeg utorka, u Saboru će se održati i tematska sjednica o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava RH, odlučio je Odbor za Ustav. No iako na papiru izgleda kao da je Odbor bez problema donio odluku, tome je prethodila prava drama u sklopu koje je HDZ napustio sjednicu tog radnog tijela

Do prepirki između HDZ-ovog Vladimira Šeksa i SDP-ovog Peđe Grbina došlo je već na početku sjednice, prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Naime Šeks je smatrao da se odluka o otvaranju javne rasprave treba drugačije zvati, s obzirom na to da prijedlog nacrta promjene Ustava nije donio Odbor, već radna skupina.

'Zato bi se odluka trebala zvati Odluka o otvaranju javne rasprave o prijedlogu stručne radne skupine o prijedlogu nacrta promjene Ustava, s obzirom da se ta javna rasprava treba voditi o prijedlogu radne skupine, a ne Odbora. Nakon ove odluke o utvrđivanju javne rasprave ovlašteni predlagatelj za promjenu Ustava treba Odboru predložiti svoj prijedlog i tek nakon toga Odbor treba pripremiti prijedlog nacrta promjena Ustava, jer jedino on to može i napraviti', pojasnio je Šeks.

No s tim se nije složio Grbin, kazavši da se u ovom slučaju ne radi o nacrtu prijedloga ustavnih promjena, već o prijedlogu za utvrđivanje prijedloga nacrta promjena Ustava. Šeksa nije mogao uvjeriti da je u pravu, pa mu je HDZ-ovac poručio da provodi nasilje. Zbog toga mu je Grbin oduzeo riječ.

'Ovo je parlamentarno nasilje. Ne možete mi uskratiti pravo govora, tražim stanku', kazao je Šeks, no stanku nije dobio.

'U znak prosvjeda protiv ovakvog nasilja i kršenja Poslovnika izražavamo prosvjed i nećemo sudjelovati u radu Odbora', poručio je Šeks te napustio sjednicu Odbora s drugim HDZ-ovcima.

I nakon sjednice odbora Šeks je novinarima rekao da Grbin provodi parlamentarno nasilje koje nikada nije viđeno u povijesti Sabora.

'Ovdje se radi o takvom nasilju te se eklatantno pokazuje vrhunsko neznanje i nepoznavanje temeljnih instituta i ustavnog prava i poslovnika Sabora. Klub zastupnika HDZ-a neće sudjelovati u takvom ozračju i klimi kršenja elementarnih propisa o vođenju sjednice Odbora, na takvim sjednicama Odbora i pod vodstvom takvog predsjednika Odbora, dakle dok god je on predsjednik', poručio je Šeks

Uvjeren je da se s ustavnim promjenama i tako kratkom javnom raspravom žuri da bi se izigrao EU i spriječilo izručenje Josipa Perkovića.

'Što je s osnivanjem Istražnog povjerenstva oko utvrđivanja činjenica i okolnosti smrti Stjepana Đurekovića? Donesena je odluka o osnivanju, a nema ništa od toga. U ovoj igri Klub HDZ-a nema namjeru sudjelovati, jer se očito radi o tome da budemo smokvin list i pokriće za očito nezakonite, neposlovničke i neparlamentarne postupke predsjednika Odbora Peđe Grbina, kojeg, na žalost, prešutno podržavaju i neki drugi članovi Odbora koji nisu iz redova vladajuće koalicije', kazao je Šeks, dodavši da vladajući ubrzanim ustavnim promjenama žele blokirati i referendum o ćirilici.

O svemu se oglasio i HDZ-ov Davorin Mlakar. 'To je primitivan način vođenja sjednice u kojem nemate argumenata ni za vlastita stajališta, niti možete kontrirati ozbiljnim argumentima koje smo mi iznijeli. I onda je najbolje na silu prelomiti ono što je vama bitno. Šest dana za javnu raspravu je kraći rok nego što imate za sastanak kućnog savjeta ili udruge ptica pjevica', rekao je Mlakar.

Međutim novinari su HDZ-ovce priupitali zašto misle da se procedura ustavnih promjena ubrzava i pokušava spriječiti izručenje Perkovića kada je na prošloj sjednici Grbin kazao da će se amandmanom regulirati to da ustavna promjena vezana uz nezastarijevanje teških ubojstava na snagu stupi s 1. siječnja.

'Ja Grbinu ništa ne vjerujem. On radi jedino tako kako mu Milanović klikne iz Banskih dvora. I onda on refleksno, po Pavlovljevom refleksu, i odgovara. Ne iz svoje glave, nego iz glave predsjednika Vlade, čiji je glasnogovornik ili trbuhozborac. Puko i slijepo izvršava njegovu volju - Ustav mora do Nove godine pasti', zaključio je Šeks.

Grbinu je na kraju bilo žao što je HDZ napustio sjednicu, no uvjeren je da nije napravio ništa krivo.

'Ono što je srž i sadržaj cijele te priče je da smo mi danas htjeli započeti postupak javne rasprave o prijedlogu za promjenu Ustava, a HDZ je to pokušao spriječiti, kao što pokušavaju spriječiti promjene Ustava od prvog dana. Danas su pokušali spriječiti priliku cijele hrvatske javnosti da kaže što misli o našem prijedlogu, a to je nedopustivo', rekao je Grbin.

Poručio je da rok za javnu raspravu nije prekratak, jer ona na ovaj ili onaj način traje još od srpnja.

Na pitanje hoće li, ukoliko se Ustav donese prije Nove godine, kako je to ranije najavio, ići s amandmanom da nezastarijevanje teških ubojstava na snagu stupi tek 1. siječnja, Grbin je rekao da trenutno ne može reći kada će ustavne promjene biti donesene.

'Ono što smo rekli na radnoj skupini je vrlo jasno - ukoliko to bude potrebno, razmotrit ćemo i dogovorit ćemo se kada će odredba koja se tiče članka 31. Ustava stupiti na snagu', rekao je Grbin.