MINISTAR MRSIĆ:

'Ne razmišljam o ostavci, svi smo krivi za nezaposlenost'

26.02.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Zaoštrila se retorika i sa strane Vlade i sa strane sindikata o spornom Zakonu o radu (ZOR) i teško je zamisliti nastavak socijalnog dijaloga na ovu temu, no ministar rada Mirando Mrsić za RTL Danas je komentirao današnje događaje

'Danas smo čuli dosta diskusija na tu temu, cijelo vrijeme ponavljamo da uvijek treba sjesti i razgovarati o Zakonu o radu, priključiti se svima koji žele da ZOR bude primjeren tržištu rada, da povećamo konkurentnost, da Hrvatska iziđe iz krize i to ponavljamo cijelo vrijeme. Jasno je da između dva čitanja i dalje traja javna rasprava i da ima prostora da se nađe rješenje', izjavio je ministar Mrsić.

'Uvijek može biti kompromisa, postoje tri strane - sindikati, poslodavci i Vlada. Treba se razgovarati. No, napominjem da nije Vlada ta koja je prekinula pregovore, sindikati su bili ti koji su izašli iz pregovora i ultimativno'zahtjevali da se više ne razgovara o preraspodjeli radnog vremena. Mi smo u više navrata da treba razgovarati i naći kompromis, ali naći dogovor između sve tri strane, ne da samo jedni diktiraju ultimatumom', dodaje Mrsić.

Mrsić je na pitanje RTL-ove reporterke Nataše Božić razmišlja li o ostavci ako bi taj čin odblokiralo socijalni dijalog odgovorio kako mu to uopće nije na pameti.

'Ne razmišljam o ostavci, ono o čem razmišljam je da Zakon o radu bude što bolji i da sve tri strane dođu do solucije koja će ZOR učiniti boljim. Sve tri strane moraju razmisliti o tome što je Hrvatska u ovom trenutku, moraju podnijeti dio svoje odgovornosti, a o povjerenju u mene kao ministra rada - to ostavimo sa strane. Svi imamo isti posao, a to je da Hrvatska krene dalje'.

Na pitanje na koji će način on kao ministar snositi odgovornost za oko 385.000 nezaposlenih u ovom trenutku, od kojih je 70.000 izgubilo posao za vrijeme mandata ove vlasti, odgovorio je sljedeće:

'Kad govorimo o broju nezaposlenih, to je slika Hrvatske ekonomije, i opet smo ponovili danas - promjene Zakona o radu trebaju se dogoditi upravo zbog 385 tisuća nezaposlenih, da im nađemo posao, da im otvorimo radna mjesta, da se poboljša poslovna klima u Hrvatskoj, i to je zbog njih. Ne trebaju nam velike stručne analize, to nam je dovoljno da krenemo u promjene'.

'Svoju odgovornost na brojku nezaposlenih ne vidim, odgovornost je na svima nama, vlade prije nas i sadašnje vlasti. Kreće turistička sezona, i što je sigurno, kreće i otvaranje novih radnih mjesta', poručio je za kraj ministar rada.