BRANKO VUKŠIĆ:

Ne promijenimo li smjer već danas, sutra će biti kasno

01.05.2013 u 17:58

Bionic
Reading

U povodu prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskih laburista Branko Vukšić ocijenio je danas kako Vlada ne radi dobro i zato je vrijeme da ode ili već danas prihvati zahtjev sindikata za promjenom smjera, jer će sutra biti kasno

"Za koga radi aktualna hrvatska Vlada? Za radnike sigurno ne radi, ali čak niti svoje poslodavce ne može zadovoljiti. Ova Vlada ne radi dobro nikome, zato je vrijeme da ode ili da prihvati zahtjev sindikata za promjenom smjera", naveo je u priopćenju Vukšić koji je i

kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Dodao je kako je obilježavanja 1. svibnja prosvjedovanjem ili uz grah pitanje odabira, ali i dobrog ukusa u ovom trenutku te da se on odlučio samo za prosvjed.

Vukšić je istaknuo kako se pridružuje, kao i svi laburisti, zahtjevu sindikata za promjenom smjera, ali se boji da to aktualna Vlada neće čuti. "Jednostavno, ne žele mijenjati smjer jer bi to značilo da će prestati raditi za interese onih kojima služe, a služe isključivo neoliberalizmu, bankarima i korporacijama. Ukratko kapitalu. Međutim, Vlada RH razočarala je čak i one za koje radi, a radnike su odavno zaboravili i radi toga sindikati s punim pravom traže promjenu smjera", ustvrdio je Vukšić.

Smatra da je Vlada preuzela potpuno neučinkovit model štednje. "Unatoč nuždi fiskalne konsolidacije, nemoguće je štednjom riješiti krizu, to laburisti govore od početka mandata Milanovićeve trome i nesposobne vlade. Plan 21 bio je puki popis želja, bez ikakve ozbiljne namjere", kaže u priopćenju Vukšić.

"Što znači promjena smjera? Imamo li šanse za promjene koje će voditi k oporavku i otvaranju novih radnih mjesta, zapošljavanju i perspektivi. Hoćemo li gledati mlade i sposobne ljude kako traže posao u inozemstvu, skupljaju iskustva za 1.600 kuna, hoćemo li odljevom mladih prepustiti drugima najveći kapital kojeg imamo, obrazovane ljude odnosno znanje?", upitao je Vukšić i ustvrdio kako je jedina alternativa "bijeg od pogodovanja financijskom kapitalu".

"Zaštitimo prije svega javno dobro, okrenimo se proizvodnji, industrijskoj, realnoj, ali i proizvodnji društvenih vrijednosti, ograničimo pohlepu i profit i osvijestimo vrijednosti održivog razvoja na ekološkim temeljima. Velike stope rasta više nisu poluga razvoja društva već poluga za bogaćenje ionako enormno bogatih. Ne promijenimo li smjer već danas, sutra će biti kasno", istaknuo je Vukšić u priopćenju te svima koji žive od svog rada čestitao Međunarodni praznik rada.