Lana Petö-Kujundžić

'Ne postoji slučaj u kojem bi bilo kojem roditelju bilo dozvoljeno da zbog svojih vjerskih ili bilo kojih drugih uvjerenja uskrati pravo na liječenje svojem djetetu'

02.10.2021 u 20:35

Bionic
Reading

Dugogodišnja sutkinja za mladež i predsjednica Udruge obiteljskih sudaca Lana Petö-Kujundžić, uz napomenu kako konkretan slučaj iz Pule ne može komentirati jer nije detaljno upoznata s njim, ističe kako svako dijete prije svega ima pravo na zdravlje i život i nitko mu, pa ni roditelj, nema pravo takva prava uskratiti ni iz kojeg razloga

'Ne postoji slučaj u kojem bi bilo kojem roditelju bilo dozvoljeno da zbog svojih vjerskih ili bilo kojih drugih uvjerenja uskrati pravo na liječenje svojem djetetu. Pravo na zdravlje i život djeteta, koje ne može odlučivati samo za sebe, je ispred svega, a regulirano je Obiteljskim zakonom i konvencijama', govori Petö-Kujundžić za Jutarnji list.

Plastično kazano, tumači, roditelj ne može odbiti da dijete ode na transfuziju ako mu je potrebna zato što je primanje tuđe krvi suprotno njegovim religijskim uvjerenjima ili da zabrani da mu se operira slijepo crijevo.

'Sablažnjava me činjenica da postoje slučajevi u kojima nitko iz okoline ne primijeti da se nešto tako ozbiljno s djetetom događa. Škole, treneri, susjedi, prijatelji...svi imaju odgovornost i kod promjena trebaju prijaviti slučaj nadležnima, policiji ili centru za socijalnu skrb',upozorava Petö Kujundžić. Također objašnjava da stav "možda sam krivo nešto shvatio" nije dobar i da građani moraju prijaviti jer sumnja je dovoljna.

'Postoje nadležni stručnjaci koji će odlučiti je li sumnja opravdana ili ne. U svakom slučaju, manje je zlo pogrešno prijaviti nego ne prijaviti pa imati ovakav tragičan događaj', napominje Petö Kujundžić.