UDRUGE PROZIVAJU NA PROSVJED

'Ne gledajte skrštenih ruku kako trguju vašim teško stečenim pravima'

29.04.2013 u 13:57

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog praznika rad, 1. svibnja 19 nevladinih udruga zajedničkim je priopćenjem danas pozvalo građane da na taj praznik izađu na ulice te nositelje političke i ekonomske moći upozore da je borba za radnička prava i jednakost te opći interes danas potrebnija nego ikad prije

Udruge upozoravaju kako su posljedice privatizacijskih procesa i prisilne deindustrijalizacije dosegle zabrinjavajuće razmjere. No, ističu, hrvatska Vlada umjesto aktivnog rada na smanjenju ekonomske nejednakosti među građanima provodi mjere štednje i najavljuje dodatnu rasprodaju strateških tvrtki, privatizaciju javnih dobara te njihovo davanje u koncesiju.

Naglašavaju kako državne vlasti ne samo da nedovoljno štite prava radnika iz postojećeg radnog zakonodavstva, nego najavljuju i donošenje novog Zakona o radu koji, upozoravaju, prijeti afirmacijom nesigurnih oblika radnih odnosa i praktičkim ukidanjem rada na neodređeno vrijeme. Na taj će se način, tvrde udruge, dodatno pogoršati položaj radnika u radnom procesu i na tržištu rada.  Vladu prozivaju i da, unatoč višegodišnjem javnom otporu studenata i većeg dijela akademske zajednice procesu komercijalizacije obrazovanja, nastavlja provoditi politiku koja velikom dijelu stanovništva uskraćuje pravo na obrazovanje.


Ističu i kako se u trenutku kada u Hrvatskoj gotovo 400 tisuća građana ne može pronaći posao, skoro 80 tisuća za svoj rad ne prima plaću, a trećina stanovništva živi u siromaštvu, 'dan sjećanja na čikaške žrtve iz 1886. godine ne smije se shvatiti kao praznik pobjede nego kao podsjetnik na borbu'. Udruge stoga pozivaju sve nezaposlene, mlade, umirovljenike, studente i radnike i da 1. svibnja podrže svoje sugrađane i 'pokažu da neće skrštenih ruku gledati kako se trguje našim teško stečenim pravima'.

Priopćenje potpisuju: B.a.B.e., Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mirovne studije, Centar za radničke studije, Centar za ženske studije, Cenzura Plus, Dalmatinski odbor solidarnosti – DOS, Direktna demokracija u školi, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava, Mladi antifašisti Zagreba, Pravo na grad, Sindikat Akademska solidarnost, Socijalna politika i uključivanje, Srpski demokratski forum, Subversive Forum, Zagreb Pride te Zelena akcija.