VEZA S AL KAIDOM

NATO ubio visokog zapovjednika Hakani mreže

05.10.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Snage pod vodstvom NATO-a u Afganistanu u srijedu su objavile da je u zračnom udaru u istočnoj pokrajini Kostu uz pakistansku granicu ubijen zapovjednik mreže Hakani koja surađuje s al Kaidom, te još dvojica njegovih suradnika.

Dilavar, poznat samo pod tim jednim imenom, bio je 'prvi podređeni' Hadži Maliju Kani kojega je NATO zarobio prošli tjedan kao vodećeg zapovjednika Hakanija za Afganistan.

Dilavarova smrt 'još je jedan velik gubitak te pobunjeničke skupine', objavile su snage ISAF-a u priopćenju kojim se opisuje da je njegova funkcija bila koordiniranje napada na afganistanske snage i organiziranje isporuka oružja.

NATO je još priopćio i da je Dilavar pomagao stranim gerilcima da uđu u Afganistan te održavao veze s al Kaidom i Islamističkim pokretom Uzbekistana.

Afganistanska vojska i koalicijske snage izvele su ove godine više od 530 operacija ne bi li prekinule aktivnosti mreže Hakanija na istoku Afganistana, objavio je NATO.

Zarobljeno je gotovo 1400 osoba za koje se sumnja da pripadaju Hakaniju, samo od početka listopada njih stotinu. Ubijeno je dvadesetero vođa te mreže.

Mreža Hakani jedna je od tri pobunjeničke skupine koje surađuju s talibanima u Afganistanu, i vjerojatno najzloglasnija. Vjeruje se da je ta mreža uvela samoubilačke bombaške napade u tu zemlju i stoji iza mnogih velikih napada. Hakani je odan talibanima, ali vjeruje se da održava veze i s pakistanskom obavještajnom službom ISI-jem.