VELIKI INCIDENT

NATO ubio 28 vojnika u Pakistanu

26.11.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Helikopteri NATO-a iz Afganistana neovlašteno su u subotu rano ujutro ušli u zračni prostor Pakistana na sjeverozapadu zemlje i napali pograničnu kontrolnu točku pakistanske vojske, pri čemu je poginulo najmanje 25 vojnika, objavio je BBC pozivajući se na pakistanske izvore

Glasnogovornik međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a u Afganistanu (ISAF) potvrdio je u subotu da su zračne snage NATO-a bile pozvane kao podrška kopnenim postrojbama tijekom incidenta u blizini granice s Pakistanom te da su njene snage 'vrlo vjerojatno' odgovorne za smrt pakistanskih vojnika.

'Tijekom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerojatno uzrokovalo pakistanske žrtve', rekao je brigadni general Carsten Jacobson, glasnogovornik ISAF-a.

'Svjesni smo da je bilo pakistanskih žrtva, ne znamo njihov broj, ne znamo razmjere incidenta', rekao je agenciji Reuters.

Pakistanski dužnosnici ranije su rekli da su subotu NATO-ovi helikopteri i zrakoplovi napali dva vojna položaja pakistanske vojske te da je u napadu ubijeno do 28 pakistanskih vojnika, a pakistanska vojska je izjavila da su ubijena 24 vojnika a 13 ranjeno.

Još je uvijek nejasno što se točno dogodilo, no napad se dogodio u subotu u noći u području Baizaija gdje se pakistanski vojnici bore s talibanima. 'Pakistanski vojnici odmah su u samoobrani učinkovito odgovorili na agresiju NATO/ISAF-a svim raspoloživim oružjem', kaže se u izjavi pakistanske vojske. Na položajima je bilo oko 40 pakistanskih vojnika, rekli u vojni izvori. Dužnosnik afganistanske pogranične policije Edris Momand je rekao da su afganistanski i vojnici NATO-a u blizini položaja pakistanske vojske u subotu ujutro zarobili nekoliko militanata, što oslikava ratni metež na slabo definiranoj granici. Afganistansko-pakistanska granica na mnogo je mjesta slabo obilježena a razlike među zemljovidima na nekim su točkama i do osam kilometara.

Incident produbljuje krizu već narušenih odnosa SAD-a i Pakistana. 'Posljednji napad snaga NATO-a na naš položaj imat će ozbiljne posljedice jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali', najavio je jedan viši pakistanski vojni časnik koji je tražio ostati neimenovan.

Pakistan je odmah uzvratio zatvaranjem ključnih pravaca opskrbe NATO-a u Afganistanu. 'To je napad na pakistanski suverenitet', rekao je premijer Jusuf Raza Gilani. 'Nećemo dopustiti bilo kakvo narušavanje pakistanskog suvereniteta i solidarnosti'. Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će na slučaj kod NATO-a i SAD-a reagirati 'najsnažnijim riječima'.

Moćni načelnik stožera pakistanske vojske general Ašfag Pervez Kajani u izjavi koju je objavila pakistanska vojska rekao je da će 'biti poduzeti svi potrebni koraci kako bi se učinkovito odgovorilo na ovaj neodgovorni čin'. "Snažan prosvjed upućen je NATO/ISAF-u u kojem je zatraženo da se pokrene snažna i žurna akcija protiv odgovornih za ovu agresiju".

Zapovjednik od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga u Afganistanugeneral John R. Allen je rekao da je izrazio sućut obiteljima svih pakistanskih vojnika koji su mogli biti ubijeni ili ranjeni u 'incidentu'" na granici. Sućut je izrazilo i veleposlanstvo SAD-a u Islamabadu.

'Žalim zbog gubitka života svakog pripadnika pakistanske vojske i obećajem da će Sjedinjene Države blisko surađivati s Pakistanom u istrazi ovog incidenta', rekao je u izjavi veleposlanik Cameron Munter

Incident se dogodio dan nakon što se general Allen sastao s Kajanijem kako bi razgovarali o nadzoru na pakistansko-afganistanskoj granici i poboljšanju suradnje.

'Nakon nedavnih susreta između pakistanskih i snaga NATO/ISAF-a kako bi se izgradilo povjerenje ovakvi se napadi nisu smjeli dogoditi', rekao je neimenovani viši vojni izvor agenciji Reuters.