POTVRDIO SENAT

Nathalie Rayes je nova američka veleposlanica u Hrvatskoj

06.12.2023 u 23:48

Bionic
Reading

Američki Senat potvrdio je imenovanje Nathalie Rayes na mjesto američke veleposlanice u Hrvatskoj

Za utjecajnu demokratkinju latinskoameričkog podrijetla glasovali su svi demokratski senatori, a pridružile su im se i republikanke Lisa Murkowski iz savezne države Aljaska, te Susan Collins iz savezne države Maine. Protiv je bilo 47 republikanskih senatora, javlja HRT.

Nathalie Rayes rođena je u Venezueli, odrasla je i školovala se u Kaliforniji. Na mjesto vodeće američke diplomatkinje u Hrvatskoj predsjednik Joe Biden nominirao ju je u svibnju ove godine.

Bijela je kuća u obrazloženju nominacije navela kako je iza 48-godišnje Nathalie Rayes duga i uspješna karijera na brojnim vodećim pozicijama na području međunarodne politike, kulturne razmjene, jačanja građanskog društva, medija i odnosa s javnošću.

Donedavno je bila izvršna direktorica organizacije "Latino Victory" čija je suosnivačica glumica Eva Longoria, a koja promiče veći politički utjecaj latinoameričke zajednice u SAD. Potpredsjednica je "Hispanic Federation" i članica odbora progresivne organizacije "Planned Parenthood".

Senat je, na prijedlog aktualne administracije, Rayes imenovao članicom Upravnog odbora američkog Instituta za mir. Bila je angažirana i u Obaminoj administraciji.

Političku karijeru počela u uredu gradonačelnika Los Angelesa, Jamesa K. Hahna. Kao zamjenica predstojnika ureda gradonačelnika upravljala je uredom za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol, te uspostavila prvi Ured za imigrantske poslove u Los Angelesu.

Rayes je diplomirala sociologiju i magistrirala međunarodne odnose na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu. Uz engleski, tečno govori španjolski, te konverzacijski arapski. Udana je i majka dvoje djece.