postupak u osijeku

Mamić pred sudom: Pokušajte me shvatiti, tanka je linija između slobode i pet, sedam godina zatvora

17.04.2018 u 10:08

Bionic
Reading

Noseći u rukama dvije plave vrećice s logotipom Dinama, Zdravko Mamić stigao je jutros na osječki Županijski sud. U njima je, kako je rekao novinarima, donio dokumentaciju. U sudnicu se vratio nakon osam mjeseci jer ga je predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin zbog ispada na gotovo svakoj raspravi do tada udaljio do okončanja dokaznog postupka

Suđenje se nastavilo iznošenjem obrana. Prvi je pred sudsko vijeće stao poreznik Milan Pernar.

'Naglašavam da nisam kriv. Ovaj trenutak sam jedva čekao da to kažem nakon 32 rasprave. Provodio sam nadzor nad Zoranom Mamićem', rekao je Pernar.

Dodao je kako nije istina to da je samoinicijativno uzeo Mamićev predmet jer to 'faktično' nije bilo moguće učiniti.

'Kategorički naglašavam da nije bilo pritiska na mene, niti sam primio bilo kakvo mito. Naše susrete smo imali u mom uredu u Sesvetama. Postojala je telefonska komunikacija. Sa Zoranom Mamićem sam se znao čuti i kada nisam znao provoditi službene radnje', dodao je Pernar iznoseći svoju obranu.

  • +8
Suđenje Mamićima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Zdravko Mamić je potom zamolio da iznese obranu, ali na dva načina.

'Jedan je da pojasnim što je sve izmislilo Državno odvjetništvo u ovom politički montiranom procesu. Pred vama je, gospodin sudac, 17.000 stranica spisa. Naravno, to je bespotrebno trošenje novca poreznih obveznika kako bi se impresioniralo javnost. Mogao bih danima pričati i držati ekspertize o ovom slučaju, ali bit ću kratak', počeo je svoju obranu Mamić.

Iskoristio je potom priliku i ispričao se sudskom vijeću za nekorektno ponašanje u sudnici.

'Sad je prilika, pokušajte ljudski shvatiti, tanka je linija između slobode i pet, sedam godina pritvora', rekao je Mamić.

Dotaknuo se i svjedoka u svojem slučaju, Luke Modrića i Dejana Lovrena.

'Svatko logičan prepoznaje da je na ovoj optuženičkoj klupi trebao biti i Modrić i Lovren. Ili smo djelo učinili zajedno ili nije nitko. Naravno da sam sretan da Lovren i Modrić nisu ovdje, da su na treningu i da pronose slavu hrvatske reprezentacije. A ako govorimo o pravu i pravednosti, onda smo svi tu trebali biti. To razobličuje nakanu USKOK-a', branio se Mamić.

Iako se u Osijeku osjeća, kako je rekao, ugodno, mora protestirati protiv načina delegacije spisa.

'Predsjednica USKOK-a šalje dopis predsjedniku Dinku Cvitanu, a on šalje dopis Branku Hrvatinu. I oni donose rješenje o delegaciji spisa iz Zagreba. Na ovoj optužnici je radio i potpisao ju neovlašteni tužitelj', dodao je Mamić.

Požalio se kako mu je predsjednik osječkog Županijskog suda Anto Rašić zabranio ulazak u zgradu, ali to nije smio napraviti.

'To je nezakonito. Imao sam pravo biti u zgradi, u pauzama biti konzultiran od svojih odvjetnika, dati neke upute ili odgovore. Uskraćena su moja ljudska prava i pravična obrana', rekao je Mamić.

Zapitao se nakon toga kako je on oštetio Dinamo.

'Pronašao sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice, ulagao u njihov razvoj, doveo ih svojim autoritetom u Dinamo, prodao, priskrbio Dinamu milijune, kao i igračima, a državi osigurao porez u proračun. I ovdje sjedim kao okrivljenik. Nestvarno i nepošteno! Za sve igrače koje sam prodao donio sam 2,5 milijardi neto kuna u Hrvatsku', nastavio je svoju obranu Mamić.

Završio je kako nije kriv te da stoji na dispoziciji. Zahvalio je sudskom vijeću što su mu dozvolili da iznese svoju obranu.

'Hvala vam, gospodine predsjedniče!'

Braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru sudi se za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, za koliko je, prema tvrdnjama USKOK-a, taj klub oštećen.