NAKON ODGODE

Nastavljeno suđenje Hosniju Mubaraku

28.12.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubojstva prosvjednika i zloporabu ovlasti, nastavljeno je u srijedu u Kairu nakon gotovo dvomjesečne odgode zbog zahtjeva odvjetnika za novim sudskim vijećem

Mubarak, dvojica njegovih sinova, bivši ministar unutarnjih poslova i visoki policijski dužnosnici optuženi su za ubojstva 850 prosvjednika tijekom 18-dnevne pobune u veljači te korupciju tijekom 30-godišnjeg režima.

Mubarak, koji je u zatvorskoj bolnici zbog srčanih tegoba, dovezen je u sudnicu na bolničkim kolicima, opkoljen policajcima i skrivajući rukom lice. Prethodna sudska ročišta bila su obilježena sukobima Mubarakovih pristaša i protivnika pred zgradom sudnice u Kairu, no u srijedu su takve scene izostale.

Suđenje egipatskom predsjedniku uzdrmalo je arapske zemlje kojima su vladali autokrati i činili se dotad gotovo nedodirljivima. Odvjetnici obitelji ubijenih prosvjednika tražili su novo sudsko vijeće, što je razlog odgode, no sud je na kraju odbacio njihov zahtjev.