PRVO TROMJESEČJE

Nastavljen pad prihoda i dobiti HT-a

30.04.2014 u 08:51

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2014. ostvario 1,6 milijardi kuna prihoda, 6,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a neto dobit je smanjena za više od 16 posto, na 199 milijuna kuna

Pad prihoda i dobiti posljedica je ponajviše kontinuirane gospodarske krize te regulatornog usklađivanja s EU-om, prvenstveno na području naknada za roaming i terminaciju poziva, ističe se u izvješću.

Pad od 18,7 posto zabilježen je u segmentu govornih usluga, što je djelomično nadomješteno rastom prihoda od negovornih usluga, 3,9 posto, te ICT usluga, 20,8 posto. U segmentu negovornih usluga nastavlja se rast prihoda od mobilnog širokopojasnog prijenosa kao i TV usluga. ICT segment obilježili su daljnji razvoj usluga računarstva u oblaku te projekti na području IT infrastrukture i isporuke profesionalnih rješenja.

T-HT je zadržao stabilnu EBITDA maržu prije izvanrednih stavki od 39,2 posto, što je za 0,1 postotni poen više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Ostvarena neto dobit iznosi 199 milijuna kuna, što predstavlja pad od 16,5 posto u odnosu na usporedno tromjesečje prethodne godine. Kapitalna ulaganja iznosila su 188 milijuna kuna, a usmjerena su u daljnji razvoj mrežne infrastrukture, povećanje kapaciteta i dostupnosti širokopojasnog pristupa te IP transformaciju.


'Rezultati prvog kvartala u skladu su s našim poslovnim planovima. Gospodarska kriza i regulatorne promjene i dalje snažno utječu na rezultate poslovanja kompanije', poručio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković

Naglasio je da je kompanija od početka 2014. pokrenula internu transformaciju kako bi organizacija postala još fleksibilnija i efikasnija te u potpunosti posvećena korisnicima. Najavio je pokretanje značajnih ulaganja u razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga te realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja.

Pritom je naglasio da te planove ugrožava najava Vlade o višestrukom povećanju godišnjih naknada za frekvencije. 'To je snažan udar ne samo na naše poslovanje, već i na telekomunikacijski sektor u cjelini. Riječ je o tako značajnom povećanju godišnjeg troška za frekvencije da bi svi dosadašnji planovi ulaganja i razvoja novih mreža, usluga i tehnologija morali biti značajno smanjeni. Kako bi se umanjili negativni učinci ovako značajno povećanog troška, a očuvala održivost poslovanja, radna mjesta i ulaganja u razvoj, Hrvatski Telekom stoga nema druge mogućnosti nego da takvo povećanje naknada uključi u cijene mobilnih usluga', zaključio je Tomašković.