neujedinjena europa

Nasljednica Angele Merkel distancirala se od Macronove agende europskog centralizma

09.03.2019 u 22:09

Bionic
Reading

Čelnica njemačke konzervativne stranke CDU-a i nasljednica Angele Merkel iznijela je u subotu plan za Europu u kojemu se distancira od nedavnih prijedloga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi sa socijalnom, financijskom i vanjskom politikom EU-a.

'Naša Europa mora biti snažnija u svijetu koji potkapaju protekcionizam i nacionalizmi, napisala je Annegret Kramp-Karrenbauer u tekstu pod nazivom 'Učiniti Europu ispravnom' koji je u subotu objavio Welt am Sonntag.

S približavanjem europskih izbora u svibnju 'francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije nekoliko dana pozvao europske građane da žurno djeluju. U pravu je', ocijenila je predsjednica najveće njemačke stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja je u prosincu zamijenila Merkel na čelu stranke.

Anegret Kramp-Karrenbauer, poznata kao AKK, dijeli stajališta francuskog predsjednika o europskoj migracijskoj politici i nužnosti bolje zaštite granica te o planovima za donošenje zajedničke politike u pružanju azila.

'Da bismo se u Europi osjećali sigurni, trebaju nam sigurnije vanjske granice', napisala je AKK, poduprijevši prijedlog o zajedničkoj graničnoj policiji.

No čelnica se distancirala u vezi s više drugih pitanja.

Tako je odbila francuski prijedlog o europskoj minimalnoj plaći i izrazila oprez prema Macronovu prijedlogu o kolektivizaciji dugova radi financiranja budućih projekata.

  • +26
Annegret Kramp-Karrenbauer Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

'Europski centralizam, europski etatizam, kolektivizacija dugova, europeizacija socijalnih sustava i minimalna plaća bili bi pogrješan put', ocijenila je.

AKK je usto zatražila za Europu 'zajedničkog stalnog predstavnika u Vijeću sigurnosti' UN-a, što Njemačka odavno traži dok Francuska želi zadržati svoje mjesto.

Macron pak predlaže osnivanje Europskog vijeća sigurnosti koje će pripremati 'zajedničke odluke' EU-a na obrambenom polju.

Angela Merkel, koja je podnijela ostavku na dužnost predsjednice CDU-a, ali u načelu treba ostati kancelarka do 2021., zasad nije reagirala na Macronov govor objavljen 4. ožujka pod nazivom 'Za europski preporod'.