štite predsjednikov lik i djelo

Nasilna turska motociklistička banda postala Erdoganova produžena ruka u Njemačkoj

18.12.2017 u 18:30

Bionic
Reading

Nakon što se njemački televizijski voditelj Jan Böhmermann ovih dana našao na udaru turske motociklističke bande Osmanlije Njemačka (Osmanen Germania) zbog njegove kritike na račun turskog predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana, njemački mediji pišu kako bande djeluju po naredbama iz Turske

Kako javlja njemačka državna televizija ZDF, motociklistička banda Osmanlije Njemačka dobila je nalog Unije europsko-turskih demokrata iz Mannheima, koji se smatraju neslužbenim ogrankom stranke AKP turskog predsjednika Erdogana, da 'kazni' Böhmermanna zbog njegovih učestalih 'uvreda' na račun turskog predsjednika. Nakon što su istražitelji došli do ovih saznanja njemačke vlasti upozorile su voditelja kako bi bilo najbolje da se skloni u inozemstvo.

Prema spoznajama istražitelja, motociklistička banda Osmanlije Njemačka stoji i iza brojnih drugih napada na organizacije koje se kritički odnose prema turskom vlastodršcu. Tako je, primjerice, nedavno izvršen bombaški napad na jedan kurdski klub, za što se sumnjiče pripadnici ove motociklističke bande.

'Aktivnosti motociklističke skupine uperene su u smjeru zastrašivanja organizacija i osoba koje izražavaju kritiku na račun aktualne politike u Turskoj', kazao je za ZDF voditelj Odsjeka za zaštitu ustavnog poretka u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija Burkhard Freier, dodajući kako Osmanlije dobivaju novac za svoje akcije izravno iz Turske.

Istraživanje novinara Stuttgarter Zeitunga i ZDF-ovog političkog magazina Frontal 21 pokazalo je kako upravo jedan od bliskih suradnika turskog predsjednika u Njemačkoj financira kupnju oružja za motociklističku organizaciju koja je ujedno registrirana kao boksački klub.

Službena pjesma skupine Osmanen Germania Izvor: Društvene mreže / Autor: A-MOVIES PRÄSENTIERT

Novinari su naime došli u posjed pojedinih tajnih snimaka njemačkih tajnih službi prema kojima je zastupnik turske vladajuće stranke AKP Metin Külünk, inače blizak Erdoganov prijatelj, više puta osobno ili putem posrednika predavao novac vodećim članovima Osmanlija, a istražitelji smatraju kako je od tog novca kupovano i oružje, jer su članovima bande prošle godine zaplijenjeni automatski pištolji tipa Škorpion.

Novinarsko istraživanje pokazalo je kako su cilj mogućih napada te grupe Kurdi koji žive u Njemačkoj, ali i kritičari turskog predsjednika Erdogana. U telefonskim razgovorima Külünk je navodno tražio od svojih sunarodnjaka da 'tuku Kurde motkama po glavi', da te napade snime te ih stave na raspolaganje turskoj državi kao sredstvo zastrašivanja Erdoganovih kritičara. Külünk pak nije htio komentirati te optužbe.

  • +16
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Reuters / Autor: WOLFGANG RATTAY

Televizija ZDF je pak objavila snimku u kojoj Osmanlije poručuju: 'Dolazimo preuzeti čitavu zemlju. Mi smo muškarci koji ostaju na bojnom polju do posljednje kapi krvi', a na snimci se vide naoružani muškarci od kojih jedan pokretom nagovještava kako će motornom pilom odsjeći glave svakom tko se usudi kritizirati turskog predsjednika.

Valja napomenuti kako je u kolovozu prošle godine u Saarbrückenu bačena bomba na kebab-bar u vlasništvu jednog Kurda, za što je osumnjičen vođa Osmanlija u tom gradu. Nakon što je prošlog ljeta u Bundestagu jednoglasno usvojena rezolucija kojom su zločini Osmanskog Carstva nad Armencima proglašeni genocidom, u Berlinu su započeli veliki prosvjedi koje je organizirao upravo Külünk, kojeg su na prosvjedu pratile i osiguravale upravo Osmanlije.

Službeni reper skupine je stanoviti Remzi Izvor: Društvene mreže / Autor: A-MOVIES PRÄSENTIERT

Osmanlije su osnovani u svibnju 2015., a danas imaju oko 2000 članova. Registrirani su kao boksački klub, a prema riječima njihovog predsjednika Mehmeta Bagcija, cilj kluba je maknuti mlade s ulice i kriminala. Ipak, članovi kluba učestalo priređuju 'šetnje' gradovima kako bi skrenuli pažnju na sebe i svoj klub, a policija ističe kako su takve 'parade' poruka sličnim organizacijama da imaju konkurenciju koju trebaju ozbiljno shvatiti.

  • +3
Njemački Turci slave Erdoganovu pobjedu na referendumu Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH

Thomas Jungbluth, policajac iz Odjela za organizirani kriminal savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, ističe kako je 70 posto Osmanlija registrirano u policiji zbog nasilničkog ponašanja. Pripadnici te skupine, inače, učestalo objavljuju videosnimke svojih sastanaka i druženja, na kojima redovito nastupa i službeni reper skupine Remzi, u čijem spotovima članovi skupine vitlaju sjekirama, motornim pilama i pištoljima.