HRVOJE KLASIĆ

'Naš je pravni tim neodgovoran; tužio je krivu državu'

03.02.2015 u 12:24

Bionic
Reading

Povjesničar Hrvoje Klasić u izjavi za tportal.hr ističe kako je hrvatski pravni tim otpočetka posve pogrešno postavio tužbu kad je odlučio tužiti Srbiju za nedjela iz 1991. 'To što je napravio hrvatski pravni tim ispalo je krajnje neozbiljno. Nevjerojatno je da nisu znali koju zemlju mogu tužiti', upozorava Klasić. Povjesničar Tvrtko Jakovina smatra da je Hrvatska presudom malo bolje prošla te da će hrvatsko-srpski odnosi i dalje biti jednako loši, bez obzira na presudu

'Naš je pravni tim danas dobio nekoliko velikih packi; koristili su, kako smo čuli, neovjeren dokazni materijal, a gorak okus ostavlja saznanje da se Srbiju nije moglo tužiti za nedjela počinjena dok nije bila država Srbija. Pravni tim skupo je plaćen i takvu stvar morao je znati, a ovako je sve ispalo krajnje neozbiljno', naglašava povjesničar Hrvoje Klasić

Što se tiče presude, prema Klasićevu mišljenju, ona je dokazala ono što smo već znali: 'zločini su počinjeni s obje strane, a sud je zaključio kako ti zločini nemaju obilježja genocida i tu se povjesničari ne mogu miješati'.

Smatra da će povjesničarima biti korisna velika količina materijala prikupljenog za ovaj sudski proces. Podsjeća kako se povjesničari ne bave političkim kvalifikacijama, nego istraživanjem prošlosti i analizom određenog razdoblja, ali siguran je kako će se ova presuda koristiti u površne dnevnopolitičke svrhe.

Za povjesničara Tvrtka Jakovinu presuda Međunarodnog suda pravde je očekivana, a smatra kako je Hrvatska njome malo bolje prošla od Srbije.

'Presuda je takva kakva jest, a mislim da bi bilo dobro kad bi se obje zemlje usudile pogledati prema budućnosti. Jedna od pouka ove presude jest i to da bi sudovi, ne samo naši, nego i međunarodni, trebali biti brži', kaže Jakovina.

Očekuje da će hrvatsko-srpski odnosi biti jednako loši i nakon odbačenih tužbi za genocid od strane Međunarodnog suda pravde.