PROGNOZA VREMENA

Narednih dana nas čeka kiša, olujna bura, a ponegdje i snijeg

12.04.2019 u 07:13

Bionic
Reading

Prognoze su i dalje postojane pa sljedećih dana nećemo imati 'samo' povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom na Jadranu i grmljavinu, nego će usporavanja i ograničenja u prometu ponegdje stvarati i jaka bura s olujnim udarima. A i zakonska obaveza zimske opreme do 15. travnja nekim će se vozačima pokazati opravdana, posebice onima koji će putovati kroz Gorski kotar i Liku

Više zimski nego proljetni ugođaj stvarat će i snijeg, koji će gotovo sigurno padati u višem gorju, uz mjestimično stvaranje pokrivača, a povremene pahulje pomiješane s kišom moguće su i u nekim nižim krajevima, uglavnom gorske i središnje Hrvatske.

Ne smije se zanemariti ni mogućnost poledice, većinom u gorju, gdje će se temperatura zraka spustiti i na oko 0 °C. Pritom će u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu petak i subota najvjerojatnije biti najhladniji dani u ovome mjesecu, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka bližu prosječnoj kraja veljače nego skoro pa sredini travnja, te uz pojačan osjećaj hladnoće zbog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Istodobno će se u južnijim krajevima zadržati relativno toplo, javlja HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu petak biti oblačan i kišovit, uz većinom umjeren sjeverni vjetar, još češće sjeverozapadni. Temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 °C. U središnjoj Hrvatskoj još hladnije, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te također uz povremenu kišu, a uglavnom u gorju i snijeg.

Još zimskiji ugođaj bit će u Gorskome kotaru i Lici, gdje će se stvarati tanji snježni pokrivač, osobito iznad 1000 metara, a moguća je i poledica. Na sjevernom će Jadranu biti i poneko sunčano razdoblje, ali još ponegdje i kiša.

Prognoza vremena Izvor: Screenshot / Autor: meteo.hr

Uz većinom umjerenu buru, mjestimice i jaku, osobito podno Velebita s olujnim udarima, temperatura zraka bit će uglavnom od 8 do 13 °C. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije toplije, osobito u južnijim krajevima, gdje će puhati slabo do umjereno jugo, dok će u sjevernijim biti uglavnom bure, gdjegod i jake. I pritom posvuda promjenljivo oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom.

I sljedećih će dana na jugu Jadrana uz povremeno umjereno jugo biti nestabilno, a uglavnom će u nedjelju ponekog pljuska s grmljavinom biti i na sjevernijem dijelu Jadrana, gdje će puhati umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i s olujnim udarima.

Više suhog, sunčanog i ponovno toplijeg vremena bit će početkom sljedećega tjedna.

  • +2
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL