i ministarstvo u inspekciji

Napeto u Makarskoj: Državno odvjetništvo i splitska policija češljaju Turističku zajednicu, bivša direktorica Hloverka Novak Srzić optužuje gradonačenika

29.09.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide u Turističkoj zajednici Makarske zbog anonimne prijave. Paralelno, TZ Makarske 'češlja' i inspekcija Ministarstva turizma

Zbog anonimne prijave na rad Turističke zajednice Makarske Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Sektora kriminalističke policije, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije od prošlog tjedna provodi izvide u TZ-u Makarske, piše Slobodna Dalmacija. Paralelno, TZ 'češlja' i inspekcija Ministarstva turizma, koja provjerava sve dokumente vezane uz rad Skupštine i Turističkog vijeća.

Postupanje istražitelja potvrdila je i glasnogovornica ŽDO-a Split Rene Laura, koja pak nije otkrila zašto su točno ondje jer su izvidi tajni.

U prvom slučaju riječ je, doznaje Slobodna, o izvidima koji se odnose na rad TZ-a vezano uz 'Božićni grad', skupe, preplaćene hladnjake u novom multimedijalnom centru, ugovore s nekim makarskim tvrtkama i poljskom tvrtkom koja je za TZ izradila aplikaciju od 50 tisuća eura, a u drugom se ispituju svi dokumenti vezani uz rad tijela TZ-a, od Skupštine do Turističkog vijeća.

Hloverka Novak-Srzić, bivša direktorica TZ-a Makarske, tvrdi da je inspekcija Ministarstva turizma stigla zbog gradonačelnika Zorana Paunovića, koji je ujedno predsjednik i direktor makarskoga TZ-a.

'Ne znam kome je u interesu raditi slučaj od TZ-a, ali kada me već pitate, tvrdim da je inspekcija Ministarstva turizma stigla zbog Paunovića koji mora objasniti građanima zašto se predstavlja kao direktor TZ-a Makarske. Paunović 100 dana nije sazvao Turističko vijeće i prekršio je niz zakonskih procedura. Uz to, MUP-u stiže i prijava za gospodarski kriminal u TZ-u Makarska, i to s nekim optužbama koje sam kao gradska vijećnica na sjednicama Vijeća slušala od SDP-ova vijećnika Sretana Glavičića', rekla je Slobodnoj Novak-Srzić.

I Jure Brkan, bivši gradonačelnik i predsjednik TZ-a, tvrdi da je inspekcija u TZ-u zbog Paunovića.

Prozvani Paunović pak jedino je potvrdio da se u TZ-u Makarske provode izvidi koje, ističe, ne smije komentirati u svrhu istrage.

Iz Ministarstva turizma objasnili su kako su, sukladno zakonskim odredbama, izdali rješenje kojim se Zoran Paunović, predsjednik TZ-a grada Makarske, upisuje u Upisnik turističkih zajednica kao osoba ovlaštena za zastupanje TZ-a Makarske s danom 13. kolovoza, a do izbora novog direktora/ce TZ-a Makarske.

'Što se tiče nadzora nad radom TZ-a Makarske od strane Ministarstva turizma, radi se o redovitom nadzoru koje Ministarstvo obavlja u skladu s godišnjim planom provođenja nadzora nad radom turističkih zajednica u 2021.... Nadzor nad radom TZ-a grada Makarske najavljen je 17. rujna 2021., a u očekivanom roku od 30 dana Ministarstvo će sastaviti izvješće o provedenom nadzoru i utvrđenom činjeničnom stanju', navode iz Ministarstva turizma.