OSJETLJIVO VRIJEME

Napadaju li vrane Zagrepčane ili obratno?

22.07.2014 u 11:16

Bionic
Reading

Više Zagrepčana posljednjih se dana u medijima požalilo da ih napadaju agresivne vrane i to bez ikakva jasnog povoda ili razloga

Vrane od svibnja do sredine srpnja svijaju gnijezda, pare se, utvrđuju teritorije i donose mladunce na svijet. Stoga je to i razdoblje u kojem mogu biti agresivnije zbog straha za potomstvo. No stručnjaci smatraju da uglavnom ne napadaju ljude, a da za to nemaju baš nikakvih razloga. Naime brojne znanstvene studije pokazale su da ove inteligentne ptice znaju prepoznati pojedince koji bi im mogli biti prijetnja te da godinama pamte one koji su ih ugrozili na neki način. Štoviše sposobne su s obiteljima ili prijateljima razmjenjivati informacije o opasnim osobama i njihovu izgledu.

Istraživanje iz 2011. otkrilo je da su svrake, bliski rođaci vrana, toliko dobro zapamtile lica južnokorejskih stručnjaka koji su ih proučavali, snimali i prebrojavali da su ih se još dugo sjećale čak i ako bi potpuno promijenili odjeću.

Voditelj istraživanja Won Young Lee sa Seoul National Universityja uočio je da su ptice koje je svojim istraživanjem uznemirivao jasno zapamtile upravo njegovu fizionomiju tako da su ga, kada je došao sljedeći put, kolektivno napale u brišućem letu.

'Došao sam s drugim istraživačem i pokušao prevariti svrake tako što sam njemu dao svoju kapu. No nije pomoglo. Kada sam se udaljio, slijedile su baš mene, a ne kolegu s mojom kapom na glavi', objasnio je Lee.

Potaknut ovim iskustvom, Lee je odlučio istražiti fascinantnu sposobnost inteligentnih pernatih stvorova. Kako bi otkrio što točno pamte svrake, odjenuo je dvojicu novih studenata u istovjetnu odjeću i uveo na njihov teritorij. Jedan od njih se penjao na stabla dok je drugi ostao na tlu. Studija je pokazala da su sve svrake kasnije napadale samo istraživača koji se penjao, a ne i promatrača.

Leejev suradnik Piotr Jablonski kaže kako je fascinantno to da svrake uspijevaju prepoznati određenog znanstvenika koji ih je uznemirio među tisućama studenata u kampusu u kojem su svile svoja gnijezda.

No ova sposobnost vrana i srodnih ptica zapravo ne treba čuditi. Naime uz ljude, čovjekolike majmune i tek nekoliko drugih životinja, vrane spadaju u rijetka stvorenja koja imaju dovoljno razvijenu inteligenciju da mogu prepoznati svoj odraz u ogledalu, rješavati složene kognitivne zadatke i koristiti oruđe. Osim toga, poznato je da mogu učiti, odnosno aktivno prenositi informacije svojim obiteljima i prijateljima.

'Većina ptica koje viču na nas nisu iste one koje smo uhvatili', rekao je John Marzluff, profesor na University of Washington kojega su vrane znale napadati nakon što ih je hvatao i prstenovao. (pogledajte video dolje)

Stoga ako vas ili vašeg ljubimca napadaju vrane, pokušajte se sjetiti jeste li ih možda nekada uznemirivali, tjerali, napadali ili vikali na njih.

Iskustva s Mladosti

Rezultate ovih studija potvrđuju i iskustva nekih Zagrepčana koji imaju česte bliske susrete s vranama. Jedan od najstarijih članova teniskog kluba Mladost, pred kojim se vrane obično gnijezde u tisućama, za tportal.hr je ispričao da ga nikada nijedna nije napala iako već desetljećima redovno dolazi na Savu i prolazi kroz njihova gnjezdilišta po nekoliko puta tjedno.

'Ponekad dolaze službe koje im skidaju gnijezda pa ih godinama bude manje. No s vremenom se populacije oporave pa ih bude jako puno – automobile doslovno prekriju izmetom. Ipak, nikada me nijedna nije napala. Također nikada nisam čuo ni od jednog prijatelja tenisača da je doživio agresiju vrana. Naravno, vjerojatno postoji mogućnost da i one pogriješe, baš kao i ljudi', rekao je stari mladostaš za tportal.

Kako se zaštititi?

Ako ste ipak na neki način postali metom napada, svojom greškom ili greškom vrana, stručnjaci preporučuju dvije taktike: možete koristiti kišobran kada prolazite kritičnim teritorijem ili pak možete gledati ravno u potencijalnog napadača – vrane vas neće dirati ako vide da ste svjesni njihove prisutnosti i spremni na reakciju. Budući da često napadaju s leđa, možda ćete dio puta morati hodati natraške. U svakom slučaju vrijeme njihove povećane agresivnosti uskoro će prestati, a s time i vjerojatnost napada. No ako ste im se ozbiljnije zamjerili, vjerojatno će vas pamtiti i sljedeće godine i to ne samo jedna vrana, već cijelo njezino jato!