KINA NEZADOVOLJNA ZAPADOM

'Napad na Siriju bi mogao izazvati globalne sukobe'

Bionic
Reading

Kina je priopćila da bi eventualna vojna intervencija u Siriji bila protivna 'Povelji Ujedinjenih naroda (UN), ali i temeljnim principima međunarodnog prava', pozvavši sve strane na dijalog i kompromis. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da se Kina protivi upotrebi kemijskih bombi bilo gdje u svijetu, pa i u Siriji

'Pratimo pažljivo sva posljednja događanja u Siriji i protivimo se svakom obliku upotrebe kemijskog oružja bilo gdje u svijetu', rekao je Yi. Dodao je da Kina snažno podržava provođenje nezavisne i nepristrane istrage UN-a u predgrađu Damaska gdje je izvršen kemijski napad 21. kolovoza kada je ubijeno nekoliko stotina osoba. 'Političko rješenje je jedini mogući pragmatički izlaz iz sirijske krize. Napad na Siriju bi samo povećao kaos i tenzije na cijelom Bliskom istoku', istaknuo je kineski ministar vanjskih poslova.

S druge strane, kineski mediji pišu da se Sjedinjene Američke Države (SAD) i zapadni saveznici po pitanju Sirije ponašaju kao 'sudac, porota i egzekutor' i da bi vojna intervencija imala kobne posljedice za sve strane. U uvodnom članku pod nazivom 'Nema izgovora za napade', državni list China Daily navodi da bi se vojnom intervencijom protiv Sirije 'prekršile norme koje uređuju međunarodne odnose' i da bi takav potez samo pogoršao krizu i izazvao nesagledive posljedice.

Podsjetivši na rat u Iraku, kineski list je istaknuo da međunarodna zajednica ne bi smjela sebi dozvoliti da je 'za nos vuče američka obavještajna služba koja je odgovorna za tvrdnje da je Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje'. Također, list Global Times, koji je vrlo blizak vladajućoj Komunističkoj partiji, u tekstu navodi da bi, u slučaju napada na Siriju, bilo potrebno da Rusija i Iran razmotre da 'pruže direktnu vojnu pomoć sirijskom režimu'.

Inače, Kina je u više navrata osudila svaku namjeru koja bi podrazumijevala miješanje izvana ili promjenu sirijskog režima. Također, Kina i Rusija su ranije stavile veto na prijedloge rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je trebalo izvršiti pritisak na Asada.