poruka iz osijeka

[VIDEO] 'Naoružani' transparentima, ogorčeni studenti socijalnog rada stigli pred Rektorat: 'Želimo svoja prava', 'Nemamo priliku'...

18.12.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Studenti osječkog preddiplomskog studija socijalnog rada stigli su pred zgradu Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera s transparentima i glasno provjedujući 'Nemamo priliku', 'Želimo svoja prava'... Ogorčeni su jer ni nakon dvije godine od kako je ovaj program upisala prva generacija studenata nije riješeno pitanje otvaranja diplomskog studija. Obratio im se i rektor Vlado Guberac

Studenti Preddiplomskog sveučilišnog studija socijalnog rada s Pravnog fakulteta u Osijeku stigli su, kako su i najavili, pred zgradu Rektorata u osječkoj Tvrđi. 'Naoružani' transparentima i ogorčeni, traže da im se omogući nastavak školovanja u Osijeku otvaranjem diplomskog studija socijalnog rada. Prva generacija u studentskim klupama je treću akademsku godinu, a ako se obećanja ne ispune, kažu, bit će primorani napustiti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i studij nastaviti u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji.

Konkretne odgovore za budućnost, rekli su, nisu dobili iako su pisali osječkom rektoru prof.dr.sc. Vladi Gubercu, upravi Pravnog fakulteta, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjskoj županiji, gradonačelniku Ivanu Vrkiću kao i njegovoj zamjenici Žani Gamoš, a na kraju su odlučili izići na ulicu.

'Zbog svega navedenog, a u nadi da će se napokon otvoriti pitanje budućnosti Studija Socijalni rad Osijek, organiziramo prosvjed koristeći svoje demokratsko pravo na javno okupljanje, a sve radi ukazivanja na netransparentnost i nelogičnost pri daljnjem razvoju studija koje itekako ima utjecaj na studente, čime se ugrožava naše pravo na obrazovanje', navodi se, između ostaloga, u dopisu kojeg su studenti uputili medijima.

  • +12
Prosvjed osječkih studenata Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Razlikovna godina za studente, kako je za Glas Slavonije već ranije objasnila studentica treće godine Nikolina Cvitkušić, u Zagrebu košta 14 tisuća, a u Ljubljani 18 tisuća kuna što je, dodala je, veliki novac koji se ne može skupiti preko noći.

Studentima prosvjednicima obratio se osječki rektor Vlado Guberac koji je rekao kako je najveći problem pronalazak obrazovnog kadra kojega nema na tržištu rada.

'Pravni fakultet nije mogao naći tri docenta, tri nova djelatnika iz sustava viskog školstva, ali će se to probati riješiti, kako je rekao dekan', objasnio je rektor Guberac.