ALKOTEST NA HRT-U

'Nama nije problem puhati, ali...'

  • Autor: V. P. P., N. B.
  • Zadnja izmjena 16.06.2010 13:36
  • Objavljeno 16.06.2010 u 13:36
Maja Sever, Robert Zuber i Lela Knežević

Maja Sever, Robert Zuber i Lela Knežević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Maja Sever, jedna od novinarki Informativnog programa HRT-a, u razgovoru za HRT pojasnila je kako su zaštitari, koji su jučer iznenadno proveli alkotest među zaposlenicima Informativnog programa, morali imati nalog za alkotestiranje

'Nije nama bio problem puhati. Uostalom, u internom pravilniku postoji mogućnost alkotestiranja zaposlenika ako postoji opravdana sumnja za to, no morali su imati nalog', rekla nam je Maja Sever

Ona je, zajedno sa svojim kolegama Robertom Zuberom i Lelom Knežević nazvala svog odvjetnika Čedu Prodanovića, koji im je pojasnio da za alkotestiranje mora postojati nalog, bilo od policije bilo od Uprave HRT-a.

'Trebali su dati zapisnik o izvršenom alkotestiranju onima koji su pristupili testu', rekla je Sever i pojasnila kako je riječ o svijesti o građanskim pravima. 'Ne može mi nitko oduzeti pravo da pitam 'zašto', rekla je Sever te još jednom istaknula kako nije nitko protiv alkotestiranja ako se poštuje procedura.

S HRT-a su na naš upit odgovorili – citiranjem internih odluka HRT-a i odredbi Zakona o radu koje reguliraju mogućnost alkotestiranja zaposlenika.

Osim toga, 'nikakvog drugog komentara HRT preko glasnogovornika neće davati o tom ili drugim zakonom određenim internim postupcima', poručuju s Prisavlja

Konkretno, u citiranim dokumentima zaista se navodi mogućnost alkotestiranja zaposlenika, pa se tako u internom HRT-ovom dokumentu pod nazivom Uputa o nadzoru i postupanju u slučaju konzumiranja alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti navodi kako se alkotestiranje obavezno provodi po zahtjevu ovlaštenika ovlaštenika (ravnatelj podružnice, rukovoditelj radne jedinice, samostalnog odjela i odjela) ili neposrednog rukovoditelja (voditelj odsjeka, službe, pogona i poslovođa) kada dotični opravdano posumnja u alkoholiziranost zaposlenika.

Nadalje, alkotestiranje se na HRT-u mora provesti nakon svake nesreće koja je mogla biti uzrokovana nepravilnim postupanjem radnika. No na HRT-u se prema dotičnoj uputi mogu provoditi i 'ciljane preventivne provjere temeljem opravdanog zahtjeva ovlaštenika ili neposrednog rukovoditelja u pojedinoj organizacijskoj jedinici'.

No u istoj uputi stoji i kako alkotestiranje mora provesti 'ovlašteni i osposobljeni stručnjak iz Zaštite na radu' te 'predstavnik Službe socijalne skrbi', kao i 'povjerenika radnika za zaštitu na radu iz dijela procesa rada u kojem osoba'. Usprkos ovome, jučerašnje alkotestiranje u Informativnom programu HTV-a proveli su dva zaštitara koja se ni na koji način nisu identificirali kao stručnjaci iz Zaštite na radu, predstavnici Službe socijalne skrbi odnosno kao povjerenici radnika za zaštitu na radu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi