MUTNI POSLOVI SPLITSKIH LIJEČNIKA

Nalaze za spolne bolesti izdaju ilegalni laboratoriji

11.05.2009 u 10:50

Bionic
Reading

U Splitu, prema provjerenim informacijama, postoji crno laboratorijsko tržište. Dio privatnih ginekoloških i dermatoveneroloških ordinacija se, naime, za pretrage na uzročnike spolno prenosivih bolesti (HPV, klamidija i urogenitalne mikoplazme) koristi uslugama najmanje jednog neovlaštenog mikrobiološkog laboratorija, koji nema dozvolu za rad

Slobodna Dalmacija posjeduje dva nalaza koje je izdao, parafirao i naplatio privatni ginekolog dr. Tihomir Bušić, a na kojima nema pečata ovlaštenog mikrobiološkog laboratorija kojemu je ginekolog trebao poslati uzorke na analizu.

Nalazi nemaju ni potpis liječnika specijalista mikrobiologa, kao ni laboratorijski broj pretrage, iako je sve to obvezno pri izdavanju mikrobiološkog nalaza. To, dakle, dokazuje da su pretrage obavljene na crno ili, što je još gore, da uzorci nisu ni poslani na analizu, otkriva Slobodna.

U jednom od tih slučajeva naknadno se čak pokazalo da su rezultati pretraga bili lažno negativni.

'Nakon što sam dobila takav nalaz, nazvala sam dr. Bušića i zahtijevala da mi odgovori gdje su rađene te mikrobiološke pretrage, ali mi nije htio odgovoriti. Rekao je da je to nalaz, da ga je on potpisao i da nije bitno gdje je rađen. Nakon tri dana otišla sam drugom ginekologu i dobila pravi nalaz, s pečatom i potpisom, na kojemu su sve pretrage bile pozitivne, nakon čega sam počela terapiju', ispričala je ogorčena Splićanka.

'Ma kakvo crno tržište? To su izmišljotine i oštro ih demantiram. A to što se gospođa žalila da joj je nalaz drugi put bio drukčiji nije ništa čudno, jer su takve mikrobiološke pretrage varijabilne i zna se dogoditi da rezultati budu različiti tri puta zaredom. Mislim da vam ovo nije neki materijal za priču', demantirao je pacijenticu dr. Bušić.

Spomenuti primjeri, nažalost, nisu usamljeni slučajevi. Splitskim specijalistima mikrobiolozima poznato je da se dio usluga radi na crno, u čemu, prema njihovim riječima, sudjeluje i jedna viša laborantica koja neovlašteno obavlja pretrage u laboratoriju koji nije čak ni opremljen svom potrebnom dijagnostičkom opremom.

Cijene pretraga na crno naplaćuju se jednako kao i da se rade kod ovlaštenog laboratorija i kreću se od 100 do 500 kuna, ovisno o pretrazi.

'U naše savjetovalište javljali su se pacijenti iz Splita, ali i šire, s pritužbama da se određeni privatni specijalisti koriste uslugama zdravstvenih radnika koji za tu vrstu usluga nemaju dozvolu, odnosno rade na crno. To znači i da prostor u kojem rade nema potrebne dozvole, jednako je i s opremom, a pitanje je kako dolaze do potrebnih reagensa', izjavila je za Slobodnu dr. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata i potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo.

Zdravstveni djelatnici pokrivaju se međusobno, a pacijenti u većini slučajeva šutke pristaju na te protupravne radnje.