libertas duel

Nakon Vlahušićeve prijetnje tužbom, emisija lokalne tv objavljena cenzurirana

05.05.2021 u 18:10

Bionic
Reading

Lokalna Libertas Televizija iz Dubrovnika u srijedu je u cenzuriranom izdanju emitirala izbornu emisiju „Libertas Duel“, nakon što je jedan od sudionika, bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, putem odvjetnika tražio zabranu emitiranja

U unaprijed snimljenoj emisiji „Libertas Duel“ 28. travnja u sučeljavanju su sudjelovali kandidati za gradonačelnika Dubrovnika, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić (politička platforma „Dubrovnik - naš Grad“) i Đuro Capor (Srđ je Grad). Na kraju snimanja emisije Vlahušić je voditelju u studiju Matku Saltariću zaprijetio tužbom.

„Matko, imaš ogroman problem, ja ti ne mogu pomoći. Ukoliko izađe ova emisija, imaš apsolutno sudsku tužbu. Ja nisam pravomoćno osuđena osoba. Ja sam osoba čista k'o dijete anđeo nebesko“, rekao je Vlahušić, a ta se njegova izjava može vidjeti na portalu Libertas televizije.

Vlahušić je preko odvjetničkog ureda tražio zabranu emitiranja emisije, pozivajući se na nastupljenu rehabilitaciju u vezi s presudom u slučaju Šipan. Emisija je ipak emitirana danas popodne, ali sa cenzuriranim dijelovima, odnosno ugašenim tonom na mjestima gdje je Capor, kako tvrdi Vlahušićev odvjetnik, 'iznosio neistine'.

Srđ je Grad: Ušutkavaju se protukandidati

Đuro Capor je na konferenciji za novinare prije u srijedu izjavio da to što je netko rehabilitiran ili može dobiti potvrdu od nekažnjavanju ne znači da je njegov prekršaj ili afera zabranjena tema.

„Zar ćemo s Interneta ukloniti sve članke o Vlahušićevoj aferi? Taj mehanizam koristi se za ušutkavanje političkih protivnika. Riječ je o cenzuri, ušutkavanju protukandidata i opstruiranja demokratskog procesa“, rekao je Capor.

Poručio je kako je svatko tko se kandidirao podložan preispitivanju svojih djela i postupaka. „Vlahušić se sam tome izložio, a u interesu je javnosti tko s kakvim teretom ulazi u političku arenu“, izjavio je Capor.

HND osudio Vlahušićev potez- Prijetnje tužbama zastrašujuće

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo Vlahušićevo ponašanje.

„Vlahušić je pokušao zaustaviti emitiranje emisije jer je njegov protukandidat Đuro Capor spomenuo pravomoćnu presudu te postupke koji se i dalje vode protiv Vlahušića. Tijekom emisije propustio je replicirati Caporu i tek je nakon snimanja voditelju i uredniku Libertas Televizije Matku Saltariću prijetio tužbom.

Vlahušić, naime, tvrdi da je rehabilitiran 2019. godine, te da novinari nemaju pravo pozivati se na njegov dio biografije u kojem je osuđen za kriminal za vrijeme dok je bio gradonačelnik“, stoji u u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. HND smatra da javni interes uvijek mora biti na prvome mjestu i da građani imaju pravo znati sve o osobama koje se kandidiraju za visoke, odgovorne dužnosti pa i to da je neka osoba bila osuđena i rehabilitirana.

„Zakonski, rehabilitirana osoba ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice, ali se medijima ne može braniti objava takvih informacija jer su istinite i od javnog interesa. Prijetnje tužbama protiv medija koji takve informacije objave HND smatra zastrašivanjem“, poručili su iz HND-a.