sirijski diktator

Nakon višegodišnje izolacije Asada očekuju na samitu Arapske lige

17.05.2023 u 23:56

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al Asad sudjelovat će u petak u Saudijskoj Arabiji na svom prvom sastanku na vrhu Arapske lige u zadnjih trinaest godina i tako označiti povratak na arapsku političku pozornicu nakon duge izolacije zbog rata u njegovoj zemlji.

Panarapska organizacija je 7. svibnja obnovila članstvo sirijskog režima koji je isključila krajem 2011. nakon gušenja narodne pobune što je preraslo u strašan rat.

Sirijski ministar vanjskih poslova potvrdio je u srijedu da će Bašar al Asad sudjelovati na samitu u Džedi, na Crvenom moru, na koji ga je monarhija pozvala prošlog tjedna.

"Doći će i sudjelovati na tom sastanku na vrhu", rekao je Fejsal Mekdad, koji se sa saudijskim kolegom Fejsalom ben Farhanom sastao na rubu pripremnog sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Džedi.

Analitičari gledaju na poziv upućen Bašaru al Asadu kao na potvrdu diplomatske važnosti Saudijske Arabije koja se zauzimala za rehabilitaciju Damaska i želi utjecati na regionalne sukobe.

U Washingtonu je zamjenik glasnogovornika State Departmenta, Vedant Patel opetovao da se Sjedinjene Države protive rehabilitaciji Sirije.

"Najposlije, to su njihove odluke, ali naše je stajalište jasno: nećemo normalizirati veze s Asadovim režimom i ne podupiremo one koji to čine", rekao je novinarima.

Uz obnovu veza sa sirijskim režimom, arapski čelnici će razgovarati o stanju u Sudanu gdje već mjesec dana bjesni krvavi sukob i o Jemenu, gdje rat traje više od osam godina.