dnevni red

Nakon sutrašnjeg glasanja Sabor uzima dvotjednu stanku, objasnili zašto

23.05.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Zastupnici će ovotjedno zasjedanje Sabora, koji je u novom sastavu počeo s radom prošlog četvrtka svojim konstituiranjem, imenovanjem predsjednika i potpredsjednika iz redova većine, a potom i izglasavajući novu Vladu, sutra zaključiti glasanjem o raspravljenim točkama

Riječ je o izvješćima koja u prošlom 10. sazivu Saboru nisu stigla na dnevni red plenarnih sjednica, a koja se uglavnom odnose na razdoblja 2021. i 2022. godine. Tako su neke od njih raspravili ovog tjedna zastupnici novog 11. saziva, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković već je na sutrašnji dnevni red stavio njihovo izglasavanje.

Glasat će se o HNB-ovim polugodišnjim informacijama o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbe monetarne politike u drugom polugodištu 2022. te prvom polugodištu 2023., o izvješću obavljene revizije Državnog ureda za reviziju na godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, izvješću o radu (poslovanju) HRT-a te izvješćima o radu pravobraniteljice za djecu za 2022. i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2021.

Prije glasanja koje je na dnevnom redu u 12 sati, zastupnici će za saborskom govornicom moći iznijeti slobodna stajališta, a dnevni red je nadopunjen još i točkama koja se odnose na izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o još jednoj zamjeni u saborskim klupama te prijedloge SDP-a o izboru Sabine Glasovac i Siniše Hajdaša Dončića za potpredsjednike Sabora. S obzirom na to da je potpredsjednik Sabora Furio Radin u četvrtak u 19,30 sati prekinuo raspravu o izvješću pravobranitelja za osobe s invaliditetom te najavio nastavak sutra, zastupnici imaju za završiti i tu točku.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ujutro će i Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove održati sjednicu na kojoj će izabrati članove većine radnih tijela Sabora, o čemu će se raspravljati odmah i na plenarnoj sjednici te glasati.

Što se tiče zamjene, svoj mandat u mirovanje stavio je zastupnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav, a umjesto njega dolazi stranački kolega Frane Tokić.

Nakon sutrašnje sjednice slijedi stanka u radu Sabora u trajanju od dva tjedna, kako bi zastupnici koji su kandidati na europskim izborima 9. lipnja mogli neometano sudjelovati u predizbornoj kampanji.

sve osim nogometa