pitali smo seizmologa

Nakon razornoga potresa u Zagrebu i serije manjih, jutros je 'kašljucao' i Zadar: Jesu li ti potresi povezani?

27.03.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Serija zagrebačkih potresa i onaj koji se u noći s četvrtka na petak osjetio na području Zadra nemaju apsolutno nikakve veze, pojašnjava za tportal seizmolog Ivica Sović

'Nisu povezani ama baš ni na kakav način, osim što su se dogodili na istoj zemaljskoj kugli', našalio se Sović.

U 3 sata i 37 minuta u noći zabilježen je slab potres s epicentrom lociranim kod Zadra, magnitude 2,6 prema Richteru. Intenzitet u epicentru bio je III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, dok EMSC izvještava kako je potres bio jačine 3.7.

'Ovakvi potresi u Zadru i okolici zapravo se događaju prilično često, samo što se ne radi o ovoj lokaciji: obično su bliži mjestima Karin ili Novigrad, dakle desetak kilometara dalje. Posljednjih godina slične smo zabilježili i na području Obrovca, Rovanjske i drugih okolnih mjesta', kaže Sović.

Laički rečeno, zagrebački i zadarski potresi nisu povezani jer se radi o različitim prirodnim rasjedima. A da oni ne postoje, potresa dakako ne bi ni bilo.

Kao seizmički najaktivnije područja Hrvatskoj tradicionalno je označen Dubrovnik s južnom Dalmacijom, zatim područje Zagreba i okolica Rijeke - no oni se često bilježe i na području Dinare i Kamešnice. Seizmolozi, pa tako i Sović, konstantno ponavljaju da je ove pojave nemoguće predvidjeti i unaprijed najaviti. Svejedno nakon svakoga strpljivo objašnjavaju uvijek istu stvar.

'Dakle, da zaključimo: razumljivo je da je da su građani Zadra koji su noćas osjetili potres zabrinuti, ali prije svega zato što su ovog tjedna gledali vijesti iz Zagreba. Realno su najviše razloga za paniku imali Zagrepčani koji su se eventualno prebacili u Zadar, no i razlozi za to isključivo su psihološki. Ovi potresi nisu povezani', podcrtava Sović.

Što se tiče zagrebačkog područja, seizmolozi ondje i dalje bilježe dnevna i noćna podrhtavanja - no ona su u skladu s većinom očekivanja sve slabija i sve rjeđa.

  • +59
Zagreb - četvrti dan od razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: cropix