negodovanje

Nakon provokacije sa šalom oglasio se Orban: Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema

22.11.2022 u 16:51

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je buru rasprava nakon što se na nogometnoj utakmici u Katru pojavio omotan šalom s kartom 'povijesne Mađarske', a koja uključuje dijelove Hrvatske i Slovenije

Viktor Orban, mađarski premijer, u nedjelju je bio na prijateljskoj nogometnoj utakmici reprezentacije Mađarske protiv Grčke u Budimpešti omotan u šal s kartom 'povijesne Mađarske', koja uključuje dijelove Hrvatske i Slovenije

Bila je to oproštajna utakmica reprezentativca Balázsa Dzsudzsáka, a trenutak kad mu Orban zahvaljuje, omotan šalom objavljen je njegovoj Facebook stranici.

Ukrajina će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi prosvjedovala zato što je što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske, priopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Mađarski premijer Viktor Orban sada se nakon bure u javnosti oglasio na Facebooku gdje je napisao: “Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Živjeli svi mađarski timovi mađarske reprezentacije, gdje god da žive!”

Saborska oporba ocijenila je u utorak da šetanje mađarskog premijera Viktora Orbana sa šalom na kojem je karta "Velike Mađarske" nikako ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, ali i zaključili da on to radi za unutarnjopolitičke svrhe te mu ne treba pridavati previše pažnje.

  • +2
Mateuzs Morawiecki i Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: JOHN THYS / AFP / Profimedia