POSTIZBORNE KOMBINACIJE

Nakon propasti makedonsko-albanske koalicije, mandat bi socijaldemokrati

31.01.2017 u 14:49

Bionic
Reading

Čelnik Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev uputio je danas zahtjev makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu da mandat za sastavljanje nove vlade povjeri upravo njegovoj stranci, upozorivši pritom kako sve drugo bilo kršenje ustava

Zaev je, naime, nakon što su propali pregovori o vladajućoj koaliciji između VMRO–DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i najutjecajnije albanske stranke DUI (Demokratska unija za integraciju) Alija Ahmetija, izrazio uvjerenje da će, ukoliko dobije mandat predsjednika Ivanova, osigurati parlamentarnu većinu i predstaviti novu vladu.

Zaev, međutim, nije odgovorio na pitanje kako će SDSM reagirati ukoliko Ivanov njegovoj stranci ne ponudi mandat za formiranje vlade.

'Postoje i druga rješenja, ali ih ne bih želio komentirati, jer uvijek postoji odgovor na nešto što je nemoralno, ilegalno i protuustavno', kazao je Zaev, a prenosi makedonski tisak.

Upitan kakav bi bio odgovor SDSM na zahtjeve DUI-ja da albanski jezik postane ravnopravan s makedonskim u čitavoj zemlji, Zaev je kazao kako će svoj stav o tome iznijeti kada mu bude povjeren mandat za sastavljanje vlade.

'Makedoniji je potrebna vlada koja će ujediniti građane, a ne da je još više dijeli. Potrebna je vlada koja će poboljšati kvalitetu života za sve i vlada koja će odrediti strateške interese priključenja k EUNATO-u. Spremni smo formirati vladu koja će provesti sporazum iz Pržina i hitne reforme, koje će biti isključivo u službi građana', poručio je Zaev.

Predsjednik Ivanov ima deseterodnevni rok da mandat za sastav nove makedonske vlade ponudi drugoj stranci. Ukoliko mandat dobije Zaev, SDSM će imati 20 dana vremena osigurati parlamentarnu većinu i predložiti sastav vlade.

Podsjetimo, na izvanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. prosinca VMRO Gruevskog je osvojila 51 zastupnički mandat, a SDSM 49 mandata. DUI je, pak, kao najutjecajnija albanska stranka i treća po veličini politička stranka u Makedoniji, osvojila tek deset mandata.