VEĆA SIGURNOST

Nakon prijetnji općom blokadom prometnica Ministarstvo prometa se očitovalo što radi po zahtjevima motorista

28.08.2019 u 17:54

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture reagiralo je na najave udruge "Karavana za život - bikeri na cesti" da će oko 4000 motociklista ovog vikenda blokirati brojne naplatne postaje, granične prijelaze i trajektne luke jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi ministru prometa Olegu Butkoviću o povećanju sigurnosti motociklista

Iz Ministarstva navode da je Pravilnik o prometnim znakovima izrađen te je prošao postupak prethodnog savjetovanja i da je prijedlog udruge "Karavana za život - bikeri na cesti" uvršten u njega.

Napominju kako se radi i na zahtjevima vezanima za zaštitne odbojne ograde, a koji se tiču projektiranja, ugradnje i održavanja istih. Napominju kako je u projektnom zadatku za nabavu posebno naglašena potreba sagledavanja zaštitnih ograda za motocikliste te je definirana mogućnost postavljanja dodatne ograde u svrhu zaštite pješaka i biciklista, koji su, također, ugrožene skupine u prometu.

Hrvatske autoceste su također aktivno uključene u podizanje sigurnosti na hrvatskim prometnicama pa tako nastavljaju sa aktivnostima na realizaciji projekta usklađivanja postojećeg sustava zaštitnih ograda, a u okviru kojeg će se izvršiti nadogradnja zaštitne odbojne ograde za motocikliste. Za navedenu uslugu je proveden natječaj te je u tijeku odabir projektanta.

Također, provedeno je mjerenje hvatljivosti kolnika na dijelovima dionica na A3 i A4 te je izvršeno saniranje asfaltnog zastora kolnika u sklopu čega je dijelom izvedena i horizontalna prometna signalizacija od trajnih materijala s povećanom kvalitetom, sve s ciljem povećanja otpornosti na klizanje i poboljšanu retrorefleksiju, navode iz Ministarstva

Nadalje, istaknuli su kako znak "Zahtjevna dionica za motocikliste" nije sadržan u važećem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama. Obzirom na navedeno, Ministarstvo će na traženje društva Hrvatske ceste izdati privremenu suglasnost za postavu obavijesnih ploča "Zahtjevna dionica za motocikliste" i to na godinu dana – testni period, a u tom razdoblju se mora izvršiti evaluacija utjecaja istih na sigurnost prometa.

  • +6
Motoristi Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je, vodeći se potrebom povećanja sigurnosti prometa, dodatno zatražio od Hrvatskih cesta da se izradi projektna dokumentacija s konkretnim mjerama zaštite motociklista na određenim dionicama državnih cesta te da se za iste u najkraćem mogućem roku izradi projektna dokumentacija te da se izvedu zaštitne mjere, poručuju

Ističu kako će se u Strategiju sigurnosti prometa na državnim cestama Republike Hrvatske (2020. – 2025.) valorizirati i zahtjevi motociklista kao ugrožene skupine u prometu.

Nastavno na zahtjev za smanjenje cijene cestarine za motocikle ističu kako ona iznosi 60 posto od cijene cestarine za osobna vozila. Također, svi korisnici autoceste imaju mogućnost korištenja ENC uređaja čime se konkretno za motocikliste na ovu cijenu dodatno ostvaruje popust veći od 20 posto. Nadalje, što se tiče sezonske cijene cestarine bitno je naglasiti da se sezonska cijena cestarine ne primjenjuje isključivo na motocikle, nego i na vozila I. i II. skupine vozila.