korist veća od rizika

Nakon 'presude' EMA-e, Kaić otkrio kada kod nas kreće cijepljenje Johnson&Johnsonom

20.04.2021 u 20:10

Bionic
Reading

Johnson&Johnson je nova AstraZeneca. Tako se ukratko može sažeti ocjena Europske agencije za lijekove. Omjeri koristi od cijepljenja veće su od rizika, ali postoji moguća veza između pojave krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, trombocitopenija i cijepljenjem protiv COVID-19

"Cijepljenje bi moglo početi čim HALMED izda dozvolu za unos serije. Moglo bi biti za dan-dva. Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe, isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od COVID-a puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva", kazao je epidemiolog Bernard Kaić za Dnevnik Nove TV.

"Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali COVID kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a našao sam i da ljudi koji su umrli od COVID-a, na obdukciji je kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od COVID-a neusporedivo veći negoli od cijepljenja", objasnio je Kaić.

  • +8
Velike gužve za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Za odaziv za cijepljenje učitelja kaže da ga čudi nizak interes.

"Tako je bilo na početku i među zdravstvenim djelatnicima, u prosincu kad smo počeli cijepiti. Imali smo relativno nizak interes, nekih 30 do 40 posto. Vremenom ih je cijepljeno 75 posto. Porastao je interes kod onih koji se u početku nisu htjeli cijepiti", rekao je Kaić i dodao kako vjeruje da će tako biti i s nastavnicima.