SVJEDOK O ZLOČINU U LOVASU

'Nakon premlaćivanja natjerali su nas u minsko polje'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2010 18:25
  • Objavljeno 28.05.2010 u 18:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U nastavku suđenja 14 optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. jedan od mještana Lovasa, koji su preživjeli hod po minskom polju, Željko Somborac, u petak je posvjedočio o zarobljavanju, zlostavljanju i ubijanju Hrvata nakon upada srpskih snaga u selo

Ispitan videovezom iz Županijskog suda u Vukovaru, Somborac je pred vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kazao kako je bio među muškarcima koji su, dan prije nego su natjerani u minsko polje, bili zatvoreni u seoskoj radionici, gdje su tučeni.


Ujutro prije dolaska na minsko polje došao je, po riječima svjedoka, prvooptuženi Ljuban Devetak s kojim je bio netko koga su zvali 'Bokser' i prozivali su imena s popisa. Svatko koga bi prozvali dobio bi udarac u trbuh, a zarobljenici su bili tučeni i kundacima, kazao je Somborac te dodao kako je tijekom odlaska na minsko polje ubijen jedan civil jer nije mogao hodati.

'Zapovjeđeno nam je da se uhvatimo za ruke i idemo naprijed, a da stanemo kad vidimo minu. Čuo sam detonaciju, a poslije sam doznao da je Ivan Kraljević pao na minu', rekao je svjedok te dodao kako je potom počela pucnjava, a da su nakon toga preživjeli ranjenici odvezeni u bolnicu.

Svjedočenjem Somborca završila su ispitivanja svjedoka predviđena za svibanj, u okviru koje su proteklih dana saslušani svjedoci videovezom iz županijskih sudova u Vukovaru i Osijeku. Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

Nastavak suđenja očekuje se potkraj lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi