PODJELE U STRANCI

Nakon pobjede Tireli, prvoborci napuštaju Laburiste

16.02.2015 u 14:49

Bionic
Reading

Nakon odlaska Nikole Vuljanića iz Hrvatskih laburista ovoj stranci prijeti gubitak još jednog saborskog zastupnika. Zbog izbornog poraza o odlasku razmišlja i Mladen Novak, a daljnje poteze stranačkog vodstva pratit će i Antun Kapraljević, koji je u nedjelju izgubio izbore za predsjednika Laburista

'Nisam još donio konačnu odluku, ali ozbiljno razmišljam o odlasku iz stranke. Ona je jučer pokazala što misli o meni - rezultati su takvi', kazao je za tportal Mladen Novak, saborski zastupnik Laburista koji se u nedjelju natjecao za potpredsjednika stranke.

Novoizabrana predsjednica Nansi Tireli gotovo svaki dan uoči izbora bila je u medijima dok protukandidata nije bilo nigdje u novinama, spočitava Novak.

'Pritom je govorila o koaliciji sa SDP-om, kojoj se protivimo. Nisam za koaliciju s Hajdašom Dončićem koji je uništio sektor iz kojeg dolazim i nisam za koaliciju sa Zoranom Milanovićem i drugima koji rasprodaju sve što je ostalo u Hrvatskoj. Mislim da se stranka odmakla od onog puta na kojem smo se našli pri osnivanju. Nisam se ja odmaknuo, ali drugi jesu', kaže nam Novak.

Ukoliko donese odluku o izlasku iz stranke, ostat će, kaže Novak, saborski zastupnik, no to će značiti gubitak zastupničkog mjesta za Laburiste.

Ovoj stranci moglo bi se dogoditi da ostane i bez visoke pozicije predsjednika osječko-baranjske Županijske skupštine, na čijem je čelu Antun Kapraljević. On u razgovoru za tportal daje do znanja da će njegov ostanak u Laburistima ovisiti o daljnjim potezima vodstva.

'Moj tim (op.a., Nikola Vuljanić i Mladen Novak) i ja nudili smo potpuno drugačiju politiku Laburista. Nudili smo ono što su Laburisti napisali u preambuli novog Statuta, a to je skretanje ulijevo. Tražio sam da se ono radikalizira. Kako nijedan od nas nije prošao na ovim izborima, znači to da i politika koju smo zagovarali nije dobila podršku. Kolega Vuljanić je još sinoć napisao da istupa iz stranke, nezadovoljan time što Laburisti žele ostati ono što su bili do sada. Za kolegu Novaka još ne znam. Što se mene tiče, u slučaju da novo vodstvo krene s odmazdom prema onima koji su dali podršku našoj politici, moja moralna obveza će biti napustiti stranku', kazao je Kapraljević za tportal.

Podsjetimo, kao kandidat za predsjednika stranke Kapraljević je osvojio svega 66 glasova dok je njegova protukandidatkinja Nansi Tireli osvojila 117 glasova.

'Tim mojim rezultatom najsretniji su moja žena, kći i Zoran Milanović. Svatko iz različitih motiva. Čestitao sam novoj predsjednici, ali iznenadila me sama činjenica da ljudi u stranci koja je na nivou statističke pogreške vjeruju u neka obećanja i sinekure koji su ne samo nerealni, nego i utopija', poručio je Kapraljević.

Novoizabrana predsjednica Nansi Tireli kaže pak da unatoč izbornom porazu nema razloga za odlazak onih koji su se protivili njezinom viđenju budućnosti stranke.

'Kolega Vuljanić je otišao i ne želim to više komentirati. Nadam se da kolega Novak svoj daljnji rad vidi u Laburistima. Što se mene osobno tiče, prostora za rad ima i u Saboru i Laburistima i bilo bi mi žao ako izađe iz Laburista. Unutarstranački izbori pokazali su da je većina kandidata prepoznala neku drugu opciju, no želimo svakog člana uza sebe', poručila je Tireli za tportal.

Iako su i Novak i Kapraljević dali do znanja da ih smeta povezivanje Laburista i SDP-a te insinuacije o eventualnoj koaliciji, i Tireli kaže da nije za koaliciju sa SDP-om.

'Slažem se s njima - insinuacije koje su se pojavile nisu bile na tragu koalicije. Nikad to nisam izjavila. Kao prvo, o koaliciji ne odlučujem ja, nego Nacionalno vijeće. Drugo, ono što jesam izjavila i na što uistinu pozivam je sastanak ljevice. Ukoliko moji kolege to ne razumiju, meni je žao', kazala je Tireli za tportal.

Odlazak Vuljanića te najava mogućeg odlaska Novaka i Kapraljevića iz stranke poznavateljima prilika u Hrvatskim laburistima i nije preveliko iznenađenje. Podsjetimo, kao svoje istomišljenike spominjao ih je i Branko Vukšić, a on je iz stranke izletio lani u rujnu.