NJEMAČKI POLITIČAR HEROJ

Nakon doniranja bubrega supruzi vraća se u politiku

02.11.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Frank Walter Steinmeier, zastupnik SPD-a u njemačkom parlamentu, prošlog tjedna se vratio na političku scenu i odmah je bio suočen s nekoliko gorućih tema. Kao bivši ministar vanjskih poslova Njemačke, ovaj 54-godišnjak je odmah osudio svojeg slavnog prethodnika Willyja Brandta zbog njegove tolerancije prema diplomatima koji su bili vjerni i Hitleru

Kada je u kolovozu Frank-Walter Steinmeier najavio svoje višemjesečno povlačenje iz politike njemačka javnost bila je u šoku. Ovaj ugledni socijaldemokratski političar, trenutno predsjednik kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu, nije se

povukao zbog seks-skandala ili optužbi za korupciju, što ne bi bilo tako iznenađujuće, nego jer je njegova supruga hitno trebala bubreg, a Steinmeier joj je odlučio donirati svoj.

Nakon dugogodišnje bolesti, kojoj ni dijaliza više nije bila lijek, sutkinja Elke Büdenbenders našla se pred vratima smrti, pa je sve u javnosti dirnula Steinmeierova humana gesta. On je pak na pres-konferenciji najavio svoju pauzu od politike te zamolio medije da poštuju privatnost njegove obitelji (tu je još i 14-godišnja kćerka) u tim teškim trenucima, što se i dogodilo.

Prošlog tjedna se Steinmeier vratio na političku scenu i odmah je bio suočen s nekoliko gorućih tema. Kao bivši ministar vanjskih poslova Njemačke, ovaj 54-godišnjak je odmah osudio svojeg slavnog prethodnika Willyja Brandta zbog njegove tolerancije prema diplomatima koji su bili vjerni i Adolfu Hitleru, a u povodu izvještaja o upletenosti njemačke diplomacije tijekom Drugog svjetskog rata u Holokaust. Dočekala ga je i depresija u redovima SPD-a zbog njihovog lošeg položaja u anketama, koje od ljeta pokazuju stalni porast podrške Zelenima, koji su nekad bili manji partner socijaldemokrata, no sada situacija postaje obratna. Tome ne pomaže ni hektični politički stil predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela, kojim ponekad zbunjuje i ljude iz vlastitih redova, pa sada očekuju da će studiozni i ozbiljni Steinmeier uvesti malo reda u političke istupe i stavove vrha stranke.

O svojem iskustvu doniranja bubrega supruzi Frank-Walter Steinmeier nije htio previše govoriti na pres-konferencijama o političkim temama, pa je u nedjelju gostovao u talk showu Anne Will na državnoj televiziji ARD. Tamo se povjerio voditeljici da je i njega i suprugu oko operacije najviše brinula reakcija njihove tinejdžerske kćeri, no da im je ona bila velika podrška. Istaknuo je da mnogi ljudi gube živote zbog toga što nije dovoljno razvijena svijest o potrebi doniranja svojih organa nakon smrti, a otkrio je i da ga je na operaciju ohrabrio i bivši austrijski kancelar Franz Wranitzky, koji je svojedobno također svojoj supruzi donirao spasonosni bubreg. U svakom slučaju, Frank-Walter Steinmeier je svojom velikodušnom gestom zaslužio velike simpatije njemačke javnosti, a sada se treba vidjeti hoće li to pomoći i SPD-u da se bolje pozicionira na političkoj sceni.