presica stožera u 14 sati

Kod Osijeka zaraženo malo dijete; pozitivno petero radnika koji su se vratili iz inozemstva; u Splitu preminula jedna osoba

22.05.2020 u 09:35

Bionic
Reading

Nakon četiri dana pauze Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 14 sati ponovno održati konferenciju za medije. Do tada pristižu podaci iz županijskih stožera: u Osječko-baranjskoj županiji jedna je novozaražena osoba; riječ je o malom djetetu. Dvoje je zaraženih radnika Đure Đakovića koji su stigli iz Švedske, još dvojica radnika koji su se vratili iz Njemačke, a njihov kolega s Hvara također je pozitivan. U Splitu je preminula jedna osoba s Murtera

Od 164 uzorka testirana na Covid-19 u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek nijedan nije bio pozitivan, a nažalost je od devet testova obavljenih u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a jedan bio pozitivan. Riječ je o malom djetetu iz Gata koje je od ranije u samoizolaciji s majkom pozitivnom na koronavirus. To je već osma pozitivna osoba u ovom selu.

Ukupan broj oboljelih od koronavirusa na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije iznosi 133, s time da je do sada njih 110 izliječeno, 14 se nalazi na kućnom liječenju, a na liječenju u KBC-u Osijek ostao je samo jedan pacijent (jedan je jučer upućen na kućno liječenje). Nažalost, do sada je preminulo ukupno osam osoba.

Dvoje pozitivnih iz Đure Đakovića i dvojica radnika koji su se vratili iz Njemačke

Od jučer pristiglih 15 radnika Đuro Đaković Montaže, koji su po dolasku u Slavonski Brod odmah smješteni u karantenu, dvoje ima COVID-19, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

U KBC-u Split preminula je muška osoba s područja otoka Murtera, rođena 1963. godine.

"Svih 15 radnika po ulazu u Hrvatsku jučer su testirale naše kolege iz Krapinsko-zagorske županije. Nalazi su stigli kasno sinoć, a prema njima dvije osobe su pozitivne na koronavirus dok ih je 12 negativno. Kod jednog radnika ćemo još ponoviti testiranje", za SBplus kazao je ravnatelj brodskoposavskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. prim. dr. sc. Ante Cvitković

Uz ova dva Montažina radnika iz Švedske na koronavirus pozitivne još dvije osobe s područja Brodsko-posavske županije. Riječ je o dvojici radnika inozemne tvrtke koji su došli s gradilišta u Njemačkoj. Iz te je skupine još ranije bila pozitivna jedna osoba s područja Brodsko-posavske, te po jedna iz Vukovarsko-srijemske i splitsko-dalmatinske županije.

Na Hvaru obolio radnik koji se vratio iz Njemačke

Nakon nekoliko dana bez novooboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak je registriran jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, i to na otoku Hvaru.

  • +25
Brač Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Osoba se vratila iz Njemačke u skupini od pet radnika - od kojih su trojica iz Slavonskog Broda, jedan iz Županje i jedan sa Hvara. Kako je jedan od njih pokazivao simptome, svi su bili stavljeni u samoizolaciju. Osoba sa Hvara nema nikakve simptome, no svejedno je boravila u svom apartmanu bez kontakta s vanjskim svijetom. Pokazala se pozitivnom', kazala je za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

Konferencija za medije Stožera nakon četiri dana pauze

Konferencije Stožera postale su simbolom epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, a do 18. svibnja održavane su u kontinuitetu od čak 95 dana.

U ponedjeljak je šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao kako ne zna kada će biti sljedeća presica. A njegov pomoćnik i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut dan kasnije kazao je sljedeće:

'Konferencije za novinare jedan su segment vođenja krize, a Stožer je dosad imao 95 konferencija kako bi sve ono što se događalo prenio javnosti, informacije, mjere. Stožer i dalje funkcionira i prati situaciju, ali možda javnost ni ne zna, u funkciji je 576 stožera civilne zaštite diljem zemlje.'

  • +10
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjić

U Hrvatskoj je već gotovo deset dana broj oboljelih jednoznamenkast. Jučer je bilo troje novooboljelih od koronavirusa, a preminula je jedna osoba. Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj iznosi 2237, a 97 je preminulih.

Unatoč tome, epidemija je i dalje pravno na snazi.