RAKETIRANJE BANSKIH DVORA

Tajna otkrivena nakon 26 godina: Obavještajac dojavio u kojoj je točno sobi bio Tuđman

13.12.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon 26 godina policija je podignula kaznenu prijavu protiv šest osoba zbog granatiranja Banskih dvora u listopadu 1991. godine, u kojem je jedna osoba poginula, a počinjena je šteta od 35 milijuna kuna. Meta je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman

Kaznena prijava podnosi se protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, rečeno je u Ravnateljstvu policije na konferenciji za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Riječ je o visokopozicioniranim pripadnicima nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO) i obavještajnih službi JNA.

U krim istraživanju sudjelovali su policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Službe kriminalističke vojne policije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane RH su, u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i Vojno-sigurnosnom obavještajno agencijom te u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

'Istraživanje je trajalo 26 godina te je bilo jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen velik napor i da su u ovom dijelu istraživanja sudjelovale i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore 7. listopada 1991. godine pomoću dva zrakoplova koji su izvršili bombardiranje s ciljem destabilizacije Hrvatske', rekao je na početku presice Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a.

Samo inicijali osumnjičenih

Kaznene prijave podnesene su protiv 78-godišnjaka (tada general-majora na dužnosti komandanta V. vazduhoplovnog Korpusa RV i PVO JNA), 68-godišnjaka (tada pukovnika na dužnosti pomoćnika komandanta za zrakoplovnu podršku u Komandi RV i PVO), 62-godišnjaka (tada na dužnosti pomoćnika komandanta 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO), 66-godišnjaka (tada na dužnosti u II. detašmanu Kontraobavještajne grupe RV i PVO), 60-godišnjaka (tada pilota i komandira eskadrile u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO) i 59-godišnjaka (tada pilota u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO).

'Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva', dodao je Gudelj.

U zračnom napadu na Banske dvore korištena su dva zrakoplova tipa Super Galeb G-4 iz 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO, naoružanih avionskim raketama zrak – zemlja i avio bombama. Izbijanjem agresije na Republiku Hrvatsku, 105. lovački bombarderski avijacijski puk premješten je s aerodroma Zemunik na vojni Aerodrom Udbina s kojeg su izvršili i druga borbena djelovanja po Republici Hrvatskoj.

'S obzirom na način na koji je napad bio planiran i u konačnici izveden te s obzirom na priklonjenost dijela tadašnje vojne i političke struktura JNA prosrpskoj, odnosno velikosrpskoj politici te izuzetnu konspirativnost, kriminalističko istraživanje ovoga događaja bilo je izuzetno složeno i zahtijevalo duže vrijeme kako bi se finaliziralo', kažu u policiji.

U istrazi su sudjelovale SOA, VSOA i sve sastavnice državne vlasti.

Kaznenom prijavom obuhvaćen je i Č.K. (66), djelatnik tadašnje kontraobavještajne organizacije koji je raspolagao obavještajnim podacima o tome gdje će, kada i u kojoj prostoriji biti Franjo Tuđman u Banskim dvorima, a neposredno prije napada on je ondje imao sastanak sa Stjepanom Mesićem i Antom Markovićem.

  • +6
Policija nakon 26 godina dovršila istragu o raketiranju Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

D.L. (59) jedini je hrvatski državljanin među osumnjičenima. On je bio pilot jednog od zrakoplova iz kojeg su raketirani Banski dvori, a trenutno se nalazi u Južnoafričkoj Republici, u kojoj radi kao pilot.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze na području RH te da će se za njima raspisati tjeralice.

  • +4
Obljetnica rakatiranja Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Godine 2016. došlo je do prevrata u istrazi te se došlo do novih dokaza. 'Tijekom 2016. godine kohezija je oslabila i došli smo do personalnih dokaza. Do tada je bio zid šutnje', rečeno je na konferenciji za novinare.

Raketiranje Banskih dvora Autor: HRT