A UČENICI SVE BROJNIJI

Nakon 12 godina u Vojvodini tek četiri udžbenika na hrvatskom jeziku

03.09.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Razredi u Vojvodini u kojima se nastava održava na hrvatskom jeziku brojniji su od ponedjeljka, kada je i u Srbiji počela školska godina, za 28 prvašića, no srbijanska državna tijela ni nakon 12 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole nisu riješila problem školskih udžbenika

'Ovome broju prvašića treba pridodati i 38 učenika koji će se u dvije subotičke srednje škole školovati na hrvatskom jeziku. Sve skupa, redovitu nastavu na hrvatskom jeziku pohađa oko 400 učenika', izjavila je članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) u Srbiji Anđela Horvat.

Ona dodaje kako bi nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini vjerojatno imala daleko više učenika da državna tijela Srbije osiguravaju školske udžbenike, kao i ostaloj djeci koja nastavu na prate na srpskom ili jezicima drugih nacionalnih manjina.

U HNV-u ističu kako je od 41 naslova srbijansko ministarstvo obrazovanja tiskalo je i podijelilo učenicima hrvatskih odjela u osnovnim školama svega četiri naslova udžbenika za hrvatski jezik za učenike nižih razreda osnovne škole.

Udžbenike koje ni poslije 12 godina od uvođenja nastave na hrvatskom nije osigurala država, o svom trošku prevelo je i tiskalo Hrvatsko nacionalno vijeće, navela je Anđela Horvat. O udžbenicima za polaznike nastave na hrvatskom jeziku u srednjim školama još ne smijemo ni razmišljati, dodaje ona.

Roditeljima je to pitanje jako važno. Često je to presuđivalo hoće li upisati dijete u hrvatski odjel ili ne', kazala je učiteljica prvoga razreda u Osnovnoj školi 'Ivan Milutinović' u Subotici Danijela Romić.

Ovo pitanje ostaje neriješeno unatoč brojnim obećanjima najviših srbijanskih dužnosnika, kao i činjenici da je ta tema u vrhu međudržavnoga dijaloga Srbije i Hrvatske.

Osim 400 učenika u Subotici koji prate redovitu nastavu još toliko đaka izučava 'Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture' kao izborni predmet u mjestima Podunavlja i Srijema.