PRIJEVARE I MANIPULACIJE

Najveći bankarski skandali koji su potresli svijet 2012.

21.12.2012 u 07:33

Bionic
Reading

Godina 2012. mogla bi biti dobro upamćena kao ona u kojoj su novčano kažnjene banke, i to s više od šest milijardi dolara zbog optužbi za pranje novca, namještanje kamatnih stopa, nepoštivanje sankcija i sustavne prijevare

Najveće svjetske banke našle su se u središtu široke istrage o transakcijama povezanim s financiranjem trgovine drogama i financijskim transakcijama s državama pod sankcijama poput Irana, kao i zbog pranja novca i manipulacije kamatnim stopama, čime im je trajno uništen ugled.

Banka JP Morgan Chase je tako optužena zbog prodaje investicijskih proizvoda gdje su namjerno podcijenjeni rizici koje su nosili krediti dani osobama vrlo lošeg imovinskog stanja. Kada su te osobe prestale otplaćivati kredite, nastao je kreditni slom u cijelom svijetu jer se spornim investicijskim proizvodima globalno trgovalo.

Banci Standard Chartered sa sjedištem u Londonu naglo je pala vrijednost dionica nakon što ju je SAD optužio da je u posljednjih 10 godina ilegalno prikrila oko 250 milijardi dolara iranskih transakcija unutar financijskog sustava. Sve do tada Standard Chartered je bila jedina globalna banka za koju se smatralo da ima neuništiv ugled.

U oštrom izvješću američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca.

Infografika prikazuje i ostale banke koje su 2012. sudjelovale u ilegalnom poslovanju.



Bankarski skandali 2012.