MALENA FATIMA

Najmlađa žrtva genocida neće biti pokopana bez imena

Bionic
Reading

Novorođenče Have i pokojnog Hajrudina Muhića, najmlađa žrtva genocida u Srebrenici, koja će biti pokopana zajedno s ukupno 409 žrtava prvog genocida poslije Drugog svjetskog rata u Europi, dobila je ime i rodni list te neće biti pokopana kao 'bezimeno novorođenče Muhić', kako je ranije bilo najavljivano

Beba koja se rodila u bazi UNPROFOR-a u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN) nosit će ime Fatima po želji njene majke i bit će pokopana u Memorijalnom centru Potočari u blizini oca Hajrudina, dvojice ujaka i djeda.

Fatima će na dan kada bi trebala slaviti svoju punoljetnost dobiti ime na nadgrobnom obilježju. To ime će biti upisano kasnije i na njen spomenik, muslimanski nišan. 'Upisali smo dijete u knjigu rođenih u Srebrenici. Kada dođu papiri od pogrebnog društva iz Tuzle da je dijete identificirano, upisat ćemo je u knjigu umrlih. Fatima će imati i rodni list i smrtovnicu, koje će, nažalost, zahvaljujući zločincima, dobiti isti dan', rekao je za Agenciju Anadolija Zahid Hasanović, tetak Have Muhić, majke bebe Fatime, koja nema snage govoriti za medije.

Beba Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici i kao takva će biti danas pokopana unatoč pokušajima medija iz RS-a da ospore to da je uopće riječ o žrtvi genocida. U mezarju memorijalnog centra u Potočarima dosad je pokopano 5.137 žrtava genocida u Srebrenici ekshumiranih iz primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, a nakon današnjeg dana mir će naći ukupno 5.546 žrtava genocida.