KOORDINIRANE EKSPLOZIJE

Najmanje 63 mrtvih u nizu napada u Iraku

22.12.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Najmanje su 63 osobe ubijene, a gotovo 200 ranjeno u nizu eksplozija u četvrtak u Bagdadu, objavio je glasnogovornik iračkog ministarstva zdravstva Ziad Tarik

Izvor iz iračkog ministarstva unutarnjih poslova je rekao da je u gradu odjeknulo 14 eksplozija na različitim lokacijama. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

Ovo je prvi veći bombaški napad u Iraku nakon službenog povlačenja američkih snaga iz zemlje u kojoj posljednjih dana vladaju velike političke napetosti. Ujedno, ovo je i najveći teroristički napad u Iraku u posljednjim mjesecima.

Analitičari kažu da razina koordiniranosti ukazuje na sposobnost planiranja kojom i Iraku raspolaže samo Al Kaida.

General Qassim Atta, glasnogovornik za sigurnost u Bagdadu, kaže da napadači nisu ciljali sigurnosne mete.

'Ciljali su na školsku djecu, radnike i protukorupcijsku agenciju', rekao je Atta za AFP.

Raghad Khalid, djelatnik vrtića u gradskoj četvrti Karrada, kaže da su razbijeni svi prozori na zgradi.

'Djeca su bila uplašena i plakala su. Dijelovi autobombe našli su se unutar zgrade', rekao je Khalid.

Iračke vlasti u ponedjeljak su protiv zamjenika iračkog predsjednika Tarika al-Hašemija izdale uhidbeni nalog zbog sumnji u povezanost s terorizmom, a na državnoj televiziji je objavljeno da su Hašemijevi tjelohranitelji priznali da su planirali i izveli atentate i da ih je financirao i podržavao zamjenik predsjednika.

Al-Hašemi je odbacio optužbe protiv sebe kao fabricirane i dio spletki premijera Malikija te izrazio spremnost da izađe pred suce u autonomnoj iračkoj regiji Kurdistanu, gdje je otputovao nakon što je izdan nalog za njegovo uhićenje.