VELIKI PROSVJED

Najmanje 15 ozlijeđenih u sukobima u Jemenu

18.02.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Najmanje osmero protuvladinih prosvjednika ozlijeđeno je u petak u jemenskom gradu Taizu kada je na njih bačena ručna granata, dok je u sukobu prosvjednika i vladinih pristaša u Sani ozlijeđeno najmanje četvero ljudi, a u južnom lučkom gradu Mukali troje, javljaju agencije

Najveći prosvjed u zemlji održan je u Taizu, na Trgu Hurija (Sloboda), oko 200 kilometara od glavnoga grada Sane, na kojem se okupilo nekoliko desetaka tisuća prosvjednika, javlja Reuters.

Prosvjednici na tom trgu kampiraju već danima, poput prosvjednika na kairskom Trgu Tahrir, pozivajući na odlazak predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koji je na vlasti 32 godine i važan je američki saveznik u borbi protiv jemenskog ogranka Al-Kaide. Na gradske ulice izišlo je i najmanje 10.000 Salehovih pristaša.

Državna televizija javila je da se okupilo čak milijun ljudi kako bi izrazili potporu 68-godišnjem predsjedniku.

Taiz ima četiri milijuna stanovnika. Analitičari smatraju da će taj grad odrediti sudbinu protuvladinog pokreta jer ima značajnu srednju klasu i stanovnike sa sjevera i juga zemlje.

'Sana je važna, ali ako u Taizu zaista krene, to bi se moglo dogoditi', ocijenio je Gregory Johnsen, znanstvenik s Princetona, u svojem blogu o Jemenu.

Kako javlja France presse, stotine pristaša režima napale su u petak skupinu mladih prosvjednika i novinara u Sani, pri čemu je ozlijeđeno najmanje četvero ljudi.

Tisuće mladih, uglavnom studenata, okupile su se nakon molitve na glavnoj gradskoj ulici, Al-Zubeiri, šesti dan zaredom. Napale su ih stotine pristaša predsjednika, među kojima su bili i agenti službi sigurnosti u civilu. Napadnuti su i novinari.

Tisuće prosvjednika okupile su se i u južnom lučkom gradu Mukali. Policija je pucala u zrak i upotrijebila suzavac. Ozlijeđeno je najmanje troje ljudi, kazali su prosvjednici, a prenosi Reuters.

Saleh je prosvjednicima obećao da će se povući s vlasti kada mu 2013. istekne mandat i da vlast neće predati svojem sinu. Koalicija oporbenih stranaka pristala je s njime pregovarati, no manji, spontani prosvjedi se nastavljaju.