ZLATNA BILANCA

Najbolji financijski rejting ima Zagrebinspekt

14.05.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka za kontrolu i inženjering Zagrebinspekt dobitnica je ovogodišnje nagrade 'Zlatna bilanca' za ukupno najuspješnije poduzeće prema financijskom rejtingu, ali i za najuspješnijeg poduzetnika u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, koje je Financijska agencija (Fina) na današnjem Fina Forumu dodijelila u ukupno 12 kategorija

Finine nagrade 'Zlatna bilanca' osvojili su i Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška u kategoriji najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Antenal Novigrad u djelatnosti rudarstva i vađenja, a Ytres iz Donjeg Kneginca u prerađivačkoj industriji.

Najuspješniji poduzetnik u djelatnosti opskrbe plinom je varaždinski Termoplin, a u gospodarenju otpadom zagrebačka Unija nova, dok je 'Zlatna bilanca' u kategoriji poduzeća iz trgovine na veliko i malo dodijeljena tvrtki Abbot Laboratories iz Zagreba. Među građevinarima je nagrađena tvrtka Forset Zagreb, a u djelatnosti prijevoza i skladištenja Viator Vektor projekti.

Najuspješnije ugostiteljsko poduzeće je catering tvrtka Newrest Dubrovnik iz Ćilipa, a u djelatnosti informacija i komunikacija zagrebačka tvrtka Pet minuta


'Zlatna bilanca' je nagrada najuspješnijim poduzetnicima temeljem rangiranja 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija, odnosno prema profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti, a u izboru je sudjelovalo 101.196 poduzetnika obveznika poreza na dobit (bez banaka i osiguravajućih društava).

Uoči dodjele nagrada predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta i ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Dubravka Jurlina Alibegović osvrnule su se pokazatelje poslovanja hrvatskih poduzetnika u 2013. iz njihovih financijskih godišnjih izvještaja dostavljenih Fini.

Njihova je ukupna neto dobit lani rasla za 27,1 posto prema 2012., na 3,5 milijarde kuna, a tako je visok rast protumačen velikim dijelom kao rezultat promjena u oporezivanju dobiti. Pritom je 61 posto obuhvaćenih poduzetnika poslovalo s dobiti, a njih 39 posto s gubitkom. Prema djelatnostima, najveća je dobit ostvarena u prerađivačkoj industriji, a najveći gubitak u trgovini i građevinarstvu.

Ostali pokazatelji bilježe bitno manje promjene - ukupni prihodi poduzetnika rasli su za tek 1,7 posto, na 612,4 milijarde kuna, pri čemu su prihodi od izvoza pali prema 2012. za 0,5 posto, dok je broj zaposlenih porastao za 2,7 posto, na gotovo 831 tisuću.

Ukupno gledano, ocijenila je Alibegović, prošla godina nije donijela bitnije pozitivne pomake u odnosu na 2012., a stanje tvrtki i dalje karakteriziraju visoka zaduženost, niska likvidnost, mala profitabilnost te problemi s vlastitim financiranjem poslovanja.

Osvrnula se i na niz pozitivnih ekonomskih indikatora iz prva tri mjeseca ove godine - rast industrijske proizvodnje, izvoza, prometa u trgovini na malo, kao i CEIZ indeksa poslovnog ciklusa, rekavši kako se svakako radi o naznakama pozitivnijih kretanja.

No, istaknula je Alibegović, samo na temelju njih ne može se još zaključiti da je recesija došla do dna i da se hrvatsko gospodarstvo okreće u pozitivnom smjeru.