JEDAN OD SMRTONOSNIJIH

Naglo raste broj umrlih od H7N9

31.01.2014 u 13:04

Bionic
Reading

S pripremama za proslavu kineske lunarne Nove godine u Kini je naglo porastao broj osoba zaraženih novim smrtonosnim virusom ptičje gripe H7N9

Od veljače 2013. kada je u Šangaju virus prvi puta identificiran, do danas je zabilježeno 246 slučajeva, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) umrlo je 56 osoba. Broj oboljelih pao je nakon svibnja 2013, međutim, s početkom zime ponovno je počeo rasti. Samo u siječnju utvrđeno je 96 novih slučajeva, od kojih je 19 završilo smrtnim ishodom.

SZO je nedavno objavio da je H7N9 jedan od najsmrtonosnijih u novijoj povijesti.

'Ovaj je virus neuobičajeno opasan za ljude', rekao je pomoćnik direktora SZO-a za zdravlje, sigurnost i okoliš Keiji Fukuda u srijedu. Procjenjuje se da je smrtnost novog virusa oko 30 posto.

Kineske su vlasti u utorak, nakon što je utvrđeno da je perad uvezena iz unutrašnjosti Kine pozitivna na virus, iz sigurnosnih razloga usmrtili 20.000 kokoši.

'Kada je perad prenatrpana, u vrijeme proslava kao što su Božić i kineska Nova godina, a nisu poduzete mjere za biološku sigurnost, virus se vrlo brzo prenosi među njima', rekao je dr. Kwok-Yung Yuen, čelnik odsjeka za zarazne bolesti na Sveučilištu u Hong Kongu. Upozorio je da će širenju virusa pridonijeti to što će se nakon praznika mnogi trgovci u svoja sela vratiti s peradi koja će se zaraziti na tržnicama.

Znanstvenici za sada nisu uspjeli potvrditi da se virus počeo prenositi među ljudima. Međutim, zabilježeno je da su neki ljudi, među kojima i jedan kineski liječnik, oboljeli iako nisu bili izloženi živoj peradi ili su imali vrlo ograničen kontakt sa životinjama.

Stručnjake najviše brine mogućnost da H7N9 mutira i postane virulentan poput sezonske gripe. Takva mogućnost raste kako raste broj inficiranih ljudi.