FRA ŠIME NA SUDU

Načelnik Baške Vode stao u obranu zaljubljenog fratra

25.02.2014 u 16:14

Bionic
Reading

Načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić na današnjem je suđenju fra Šimi Nimcu, optuženom da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta i bankarici Jasni Bilonić koja ga je navodno potaknula na to nedjelo, rekao da je uvjeren kako bi mjesna crkva u Župi Bast-Baška Voda bila proširena i obnovljena da je Nimac tamo ostao župnik

Fra Šime je za tu svrhu tražio promjenu prostornog plana pa mu je to i odobreno. Osobno sam vidio projekte koje je za tu namjenu donio iz Zagreba. Doznao sam da je zaprijetio kako će novac od prodaje zemljišta skriti jer je bio ogorčen na premještaj", kazao je načelnik.

Da fra Šime Nimac crkveno zemljište nije smio prodati bez odobrenja Splitsko-makarske nadbiskupije na sudu je posvjedočio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, profesor grčkog i latinskog jezika u sinjskoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji koji je rekao da je od mještana doznao za fra Šiminu namjeru da se proširi postojeća ili izgradi nova crkva pa je nakon što mu je pokazao nacrt o svemu pismeno obavijestio nadbiskupa te crkvene, ali i civilne institucije.

Svjedokinja Ivana Pavić iz odjela za VIP klijente Splitske banke i fra Šimina poslovna bankarica sucu Slavku Lozini potvrdila je kako je novce predizao tri puta. "Prvi put smo mu keš isplatili u lipnju 2012. godine, drugi put mjesec dana kasnije i to 4,4 milijuna kuna te treći put u rujnu iste godine 468 tisuća eura", izjavila je svjedokinja. Odgovarajući na pitanja tužiteljice i branitelja optuženih dodala je kako joj je rekao da je novac za socijalno-karitativnu svrhu.

Potvrdila je i da je naloge za isplatu dobivala putem mobitela od svoje tadašnje šefice Jasmine Bilonić u čijem uredu je fra Šime Nimac često bio.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

U optužnici se navodi da ga je nakon uplate od 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun što je i napravio i to temeljem tri naloga za isplatu pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina.

Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca.