VUČIĆ KOD PUTINA

'Nabavljamo rusko oružje jer Hrvati žele biti vojno najjači na Balkanu'

29.10.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da će nabava ruskog naoružanja i vojne opreme biti jedna od tema njegova današnjeg razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kraju trodnevnog posjeta Rusiji, dok ruski mediji tvrde kako će potpisivanje memoranduma o vojno-tehničkoj suradnji omogućiti da se 'značajno aktiviraju isporuke' oružja Beogradu

Kako su izvijestili beogradski mediji iz Moskve, Vučić nije precizirao o kojem naoružanju riječ, rekavši da neće biti ofenzivno već namijenjeno obrani zemlje, dok ruski vojni analitičari ukazuju kako na to 'Rusija može opremiti srbijansku vojsku mnogo jeftinije i brže od neke zapadnoeuropske zemlje ili SAD-a'.

'Ne želimo ovisnost o ruskom naoružanju'

'Jačanje obrambene sposobnosti Srbije je neophodno, ali ne kako bismo je postavili u nekakvu poziciju ovisnosti o ruskom naoružanju. Ako bi srbijanska vojska bila povezana s Rusijom kroz ugovore, tu ne bi bilo ničeg lošeg. Mnoge svjetske države ovise od vojnim industrijama industrija drugih država', ocijenio je za portal 'Sputnjik' vojni analitičar Jevgenij Krutikov ocijenivši da se Srbija prilično dugo, 'možda desetak godina, nije bavila svojom vojskom' i da tek sada 'definira svoje potencijalne opasnosti'.

Podsjećajući da je velik dio srbijanske vojne tehnike orijentiran na proizvode ruske vojne industrije, Krutikov kaže kako su 'ruski ugovori i isporuke zaista povoljni i korisni i za Srbiju i za Rusiju upravo zbog odnosa cijena-kvaliteta'.

Na pitanje koliko je realna isporuka ruskog sustava S-300 Beogradu i je li to više politički potez, Kurtikov kaže da 'možda i jest politički', ali da 'srbijanska strana još nije odlučila, to jest definirala koje joj to opasnosti potencijalno prijete'.

'Ipak, Vučić je posredno spominjao da bi trebalo postaviti ‘kišobran’, koji bi predstavljao zaštitu od raketa. Da, slažem se da bi takve isporuke mogle staviti Beograd u nezavidnu situaciju, s obzirom na to da bi nakon toga vjerojatno počeo pritisak na Srbiju', rekao je Krutikov ocijenivši da bi se nešto više o eventualnim sporazumima između Rusije i Srbije moglo čuti poslije današnjeg razgovora Putin-Vučić, s obzirom da sve ugovore koji se tiču vojno-tehničke suradnje potpisuje predsjednik.

Vučić: Moramo zaštititi svoj teritorij

Istodobno, ruski Komerasant navodi da Memorandum koji su u Moskvi potpisali srbijansko ministarstvo obrane i ruska Federalna služba za vojno-tehničku suradnju omogućava da se “značajno aktiviraju isporuke” oružja Beogradu, izvijestila je iz Moskve agencija Beta. Moskovski dnevnik, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, piše da međuvladin Sporazum o uzajamnoj zaštiti prava na rezultate intelektualne djelatnosti stečene kroz bilateralnu vojno-tehničku suradnju predviđa pravila popravka i modernizacije vojne tehnike koju je Srbija kupila od Rusije, isključivo kod proizvođača, a ne i kod stranih kompanija.

Vučić je, najavljujući da će s Putinom uz ostalo razgovarati i o kupovini naoružanja, rekao kako je njegov posao brinuti o sigurnosti zemlje. “Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo nabaviti...Nećemo nabavljati oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofenzivno, ali moramo zaštititi svoj teritorij”, prenosi RTS Vučićevu izjavu novinarima u Moskvi.

'Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija', rekao je Vučić ustvrdivši kako 'Srbija šut' kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice te upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

Beogradski mediji su, spekulirajući što bi sve mogle biti teme razgovora premijera u Moskvi, među ostalim ustvrdili kako će Vučić s Putinom razgovarati i o nabavi oružja 'zbog izazova Hrvatske, koja želi postati vojno najmoćnija zemlja Balkana'.

Srbijanski premijer razgovorom s ruskim predsjednikom Putinom završava danas trodnevni posjet Moskvi gdje je bio na čelu brojnog političko-gospodarskog izaslanstva. Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je uoči Vučićeva puta u Moskvu da Rusija puno očekuje od posjeta srbijanskog premijera, a kao ključnu temu najavio gospodarsku suradnju.